MINISTAR POLJOPRIVREDE OTVORIO 19. PP IDEJE – Tolušić: Imamo razloga za optimizam, potrebno je samo malo uvesti reda

Datum objave: 20. 1. 2017. | Kategorija: Gospodarstvo

n

NOVA GRADIŠKA – 19.godinu za redom, kraj mjeseca siječnja obilježit će Poljoprivredno poduzetničke ideje. Najdugotrajnija je to, ali i najrespektabilnija strukovna manifestacija čiji su značaj prepoznali brojni predstavnici najviših političkih elita na čelu s novim čelnim  čovjekom ministarstva, Tomislav Tolušić.

Kada je, sada već davne 1998.godine priča zvana Poljoprivredno poduzetičke ideje pokrenuta, zamišljena je kao svojevrsni servis ali i pomoć poljoprivrednicima, malim poduzetnicima, te, tad još uvijek malobrojnim, vlasnicima obiteljsko poljoprivrednih gospodarstava, u prilagodbi zahtjevnim uvjetima na domaćem i stranom tržištu, ali i kao model kako na što bolji način predstaviti i poboljšati proizvod.Od tada je prošlo 19 godina, mijenjale su se vlasti i politike, prolazili manje i više kompetentni ministri koji su se  (uglavnom) zaklinjali u strateški značaj hrvatskog agrara i vraćanje poljoprivredi, (posebno onoj slavonskoj), mjesta koje joj je oduvijek na nacionalnoj gospodarstvenoj karti pripadalo, a manifestacija je izrasla u respektabilnu savjetodavno-izložbenu pripredbu poznatu i izvan granica županije. Poljoprivreda je, na žalost, u istom tom periodu, najprije stragnirala, a onda počela i propadati. I mada su nas uvjeravali kako će stvari biti bolje s ulaskom Hrvatske u Europsku uniju i mogućnošću povlačenja 800 milijuna kuna, slika nekada nacionalne gospodarske grane broj jedan lošija je no ikada.

DSCN5855

Na sreću, optimizma ima. Baš kao i malih poljoprivrednika, obrtnika i poduzetnika. Dokazalo je to 19.izdanje  središnje novogradiške gospodarsko-poljoprivredno-prodajne manifestacije, koja će do subote, 21.siječnja, uz priliku za predstavljanje proizvoda, razmjenu iskustava, ali i novih trendova, svim zainteresiranima, prije svega pčelarima, kroz niz stručnih predavanja ,ponuditi i priliku za edukaciju. Potvrdu toj tezi dali su i brojni ugledni gosti. Prije svega, novi prvi čovjek resornog ministarstva, Tomislav Tolušić s pomoćnicima Krešimirom Ivančićem i Ivanom Ciprijanom, pomoćnik ministrice regionalnog razvoja i europskih fondova Dragan Jelić, župan Brodsko posavski Danijel Marušić, pročelnici župnijskih odjela, predstavnici struke, odgojno obrazovnih institucija.

Manifestaciju u organizaciji  Brodsko-posavske županije, grada Nova Gradiška, Savjetodavne službe, LAG-a “Zapadna Slavonija”, Županijske gospodarske komore, županijske razvojne agencije, srednjih škola, Turističke zajednice i Udruženja obrtnika, otvorio je prvi čovjek Ministarstva, ali i političar od kojeg poljoprivrednici puno očekuju, Tomislav Tolušić. Na kraju krajeva, kako reče i ministar, „razloga za optimizam ima, potrebno je samo uvesti red. I u tržište, i u raspodjelu poljoprivrednog i šumskog zemljišta, i u poticaje, reći jedni drugima u lice što nije bilo dobro i ne krenuti iz početka, nego samo stvari dobro posložiti i početi se normalno ponašati. Osim toga, svi ovi mali poljoprivrednici, mali poduzetnici i obrtnici, dokazuju kako i Nova Gradiška i Slavonija imaju potencijala. Stoga su ovakve manifestacije, gdje se susreću struka, proizvođači i kupci, sjajna prilika za promociju, ali i razmjenu ideja i iskustava“, rekao je ministar Tolušić, dodajući kako će pri vođenju resora prije svega slušati ljude i nastojati riješiti njihove probleme, jer „da radim drugačije, bio bih na krivoj poziciji“.

DSCN5816

I pored ministrovog optimizma ,svjesni problema, ali i stanja u kojem se nalazi nacionalni agrar, organizatori manifestacije naglasak su stavili na program ruralnog razvoja Republike Hrvatske za period do 2020.godine, s naglaskom na mjeru 6 – Razvoj poljoprivrednih gospodarstva i poslovanja, podmjeru 6. 1. Potporu za pokretanje poslovanja mladim poljoprivrednicima, podmjeru 6. 3. Potporu razvoju malih poljoprivrednih gospodarstva re ruralni razvoj Mjeru 19 – Potpora lokalnom razvoju u okviru inicjative LEADER – CLLD (lokalni razvoj pod vodstvom zajednice) i Mjeru 19. 2. “Provedba operacije unutar CLLD strategije. „Da je riječ o respektabilnoj manifestaciji s tradicijom, dokazuje njenih prethodnih 18 izdanja. Priča je to koja ima smisla, ali i priča koja dokazuje kako smo grad prijatelj poduzetnika i obrtnika. Vidljivo je to i u proračunu koji je ove godine kreiran upravo uz njihove sugestije i osluškivanje potreba i problema „na terenu“, ali i predvidio oko 100 tisuća kuna za ovakve stvari-strukovne manifestacije, nastupe na sajmovima i promidžbene materijale.“, izjavio je, gradonačelnik grada domaćina, Vinko Grgić.

DSCN5811

A, da imamo i bogatstvo i kvalitetu, dokazalo je i 60-ak izlagača, nudeći sve ono najbolje iz regije, ali i ostalih krajeva Hrvatske.Jer, manifestacija je to na kojoj se možete educirati, informirati, obući, dobro najesti, popiti, pa i zaliječiti rane, ali i samo podsjetiti kako smo, unatoč, trenutnoj situaciji, uistinu Bogom dana zemlja koja bi, uz pametnu politiku, itekako , mogla biti prepoznata kao uspješan brend na europskom i svjetskom tržištu. Stoga, ukoliko ste propustili službeni početak, ništa zato. 19.Poljoprivredno-poduzetničke ideje čekaju vas i u subotu, 21.siječnja, u prostoru Društvenog doma, od 9 do 15 sati.

TEKST: Simonida Tarbuk/NGB        FOTO: Dorian Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn