MINISTAR FUCHS U NOVOJ GRADIŠKI – Osposobiti oštećene zgrade do početka školske godine

Datum objave: 27. 7. 2023. | Kategorija: Društvo

NOVA GRADIŠKA – “Iako je, o točnim iznosima štete u ovom trenutku teško govoriti, potrebno je, čim prije, pronaći dovoljno izvođača radova koji za prioritet trebaju dobiti osposobljavanje svih oštećenih zgrada osnovnih i srednjih škola, kao i obrazovnih institucija, u relativno kratkom roku i do početka školske godine”, izjavio je ministar Fuchs tijekom posjete oštećenim školama.

Ministar znanosti i obrazovanja, Radovan Fuchs, u srijedu, 26.srpnja, u pratnji zamjenika župana Brodsko posavske županije, Marka Šimića, pročelnice Upravnog odjela za obrazovanje, šport i kulturu Anice Vukašinović, voditelja Služne Civilne zaštite Slavonski Brod Pave Baričića i predstavnika lokalne samouprave, obišao je četiri školska objekta koja su stradala u olujnom nevremenu koje je prošli tjedan pogodilo županiju. Nakon posjete Industrijsko-obrtničkoj i Tehničkoj školi u Slavonskom Brodu, te područnoj školi Osnovne škole Blaž Tadijanović u Podcrkavlju, ministra su u novogradiškoj Osnovnoj školi Ljudevita Gaja dočekali župan Danijel Marušić i ravnateljica Blagica Pećnjak

Želeći se i osobno upoznati s razmjerima šteta učinjenim tijekom prošlotjednog olujnog nevremena, ministar znanosti i obrazovanja, Radovan Fuchs, u srijedu je, 26.srpnja, u pratnji župana, Danijela Marušića, gradonačelnika grada Slavonskoga Broda Mirka Duspare, zamjenika župana Marka Šimića, privremenu pročelnicu Upravnog odjela za obrazovanje, šport i kulturu Anicu Vukašinović te voditelja službe Civilne zaštite Pavu Baričića, posjetio Industrijsko-obrtničku školu i Tehničku školu u Slavonskome Brodu, Osnovnu školu Blaž Tadijanović-Područna škola Podcrkavlje i Osnovnu školu Ljudevita Gaja Nova Gradiška. “Iako je, o točnim iznosima štete u ovom trenutku teško govoriti, potrebno je, čim prije, pronaći dovoljno izvođača radova koji za prioritet trebaju dobiti osposobljavanje svih oštećenih zgrada osnovnih i srednjih škola, kao i obrazovnih institucija, u relativno kratkom roku i do početka školske godine”, izjavio je ministar, pohvalivši brzu reakciju Županije i svih njenih žurnih službi, ističući, istovremeno, kao sjajan primjer dobre organizacije i samoorganizacije, djelatnike novogradiške Osnovne škole “Ljudevita Gaja” u kojoj ga je dočekala ravnateljica Blagica Pećnjak .

“Svaka čast svima, Županiji, ravnateljima i djelatnicima škola koji su odmah nakon nevremena počeli spašavati sve što se spasiti može. Fantastičan primjer takve reakcije imamo upravo ovdje u Novoj Gradiški, gdje je, zahvalnjujući dobroj organizaciji škole, promptno pokriven veći dio krova čime su spriječena daljna oštećenja. Na žalost, riječ je tek o privremenom rješenju, jer školi je potrebna kompletna i izrazito zahtjevna sanacija krova. Iako je škola nedavno obnovljena, učinit ćemo to ponovno, siguran sam, do početka nove školske godine, jer novac nije upitan, a očekujem i angažman lokalne uprave i samouprave u animaciji domaćih firmi, jer u ovoj županiji ima dovoljno izvođača radova”, rekao je, prilikom posjeta Osnovnoj školi “Ljudevita Gaja” u Novoj Gradiški ministar Fuchs.

“Zahvaljujem ministru Fuksu što je, nakon olujnog nevremena, već drugi put u Slavoniji, ovom prilikom u posjeti našim najpogođenijim školama. Rezime prošlotjednog nevremena je 18 stradalih škola, od kojih njih 11 znatno. Procijenjena šteta ugrubo iznosi milijun eura, a može biti i veća. Oko 500.000 eura odnosi se na školske, a isto toliko na zdravstvene objekte, dok će se iznos ukupnih šteta popeti na od prilike 60 milijuna eura. Veliko hvala i ravnateljici Blagici Pećnjak i njenim djelatnicima jer je ova škola jedan od najboljih primjera kako su se djelatnici organizirali, sanirali postojeće i spriječili eventualne nove štete, pri čemu je pomogao i Grad Nova Gradiška. Odmah nakon nevremena, vrlo je brzo obavljeno prvo, najhitnije saniranje šteta i čišćenje, a sada slijedi temeljita sanacija. U ovu je školu , a samo jedan dan je bio dovoljan da nas vrati nekoliko godina unazad. Grubo procijenjena šteta na ovoj školi je oko 300.000 eura i riječ je o najvećoj sanaciji među svim našim školama koje će trebati obnoviti, za što ćemo, siguran sam, vrlo brzo naći izvođače radova. U ovakvim uvjetima nemamo vremena za redovite javne nabave i morat ćemo raditi po skraćenim procedurama, jer ovakvo stanje to iziskuje, za što će svi, siguran sam, imati razumijevanja”, rekao je župan Danijel Marušić. Uz prvog čovjeka županije i ravnateljicu oštećene gradske škole, resornog ministra u Novoj Gradiški su dočekali i načelnik Stožera Civilne zaštite grada, Marko Ćosić i Sara Šefer, gradska vijećnica.

TEKST: S. Tarbuk                     FOTO: Novgra.hr

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn