MINISTAR BEROŠ U PAKRACU – Predstavljen novi uređaj magnetske rezonance u pakračkoj bolnici

Datum objave: 19. 2. 2024. | Kategorija: Društvo

PAKRAC – U Općoj županijskoj bolnici i bolnici hrvatskih veterana Pakrac, u nazočnosti ministra zdravstva Vilija Beroša te požeško-slavonske županice Antonije Jozić službeno je označen početak rada novog uređaja za magnetsku rezonancu.

Ministarstvo zdravstva je osiguralo Općoj županijskoj bolnici Pakrac i bolnici hrvatskih veterana MR u vrijednosti preko 660.000 eura. “Time smo omogućili 100.000 pacijenata, koji gravitiraju pakračkoj bolnici, najsuvremeniju dijagnostiku koja je ujedno specifična i po otvorenom dizajnu MR uređaja pogodnom za smanjenje tjeskobe pacijenata i umanjivanje straha od zatvorenog prostora”, naglasio je ministar zdravstva Vili Beroš. Dodao je da novi MR u širem kontekstu ima još veću težinu u javnom zdravstvenom sustavu jer čini mrežu od 1400 medicinskih uređaja novije proizvodnje, od kojih su značajna posljednja, nova ulaganja 8 MR uređaja, 2 PET CT-a, kao i povijesna nabavka 21 linearnih akceleratora vrijednosti 55,4 milijuna eura.

Ministar je istaknuo da su novi uređaji preduvjet unaprjeđenja organizacije zdravstvenih ustanova kao i dostupnije, brže i kvalitetnije usluge pacijentima. “Pokrenutom reformom zdravstvenog sustava usmjereni smo i na fleksibilnost zdravstvenih ustanova uključivanjem novog načela integracije kojim povezujemo djelatnosti na svim razinama. To je jasan znak vizije ove Vlade i zdravstvene administracije koju potkrjepljuju ciljana ulaganja i razvoj infrastrukture javnog zdravstvenog sustava s pacijentom u fokusu“, kazao je. Novi MR nosi dodanu vrijednost Općoj županijskoj bolnici Pakrac i bolnici hrvatskih veterana posebice za obavljanje snimki osteomuskularnog i zglobnog s obzirom da se u okolici nalaze dvije specijalne bolnice za rehabilitaciju.

„Prilikom odlučivanja o našim potrebama, osim potreba pacijenata, vodili smo se i prostornim mogućnostima kojima raspolažemo kao i cijenom održavanja. Novi MR, vidljivo dovodi do zadovoljstva pacijenata i djelatnika kao i optimalne iskorištenosti te niske potrošnje električne energije, što je i ekološki prihvatljivije. Pretrage koje obavljamo u bolnici su sveobuhvatne, od MR mozga, kralježnice, cervikalne kralježnice do koljena i donjih ekstremiteta. Tijekom rata ova bolnica je bila na prvoj liniji obrane, a danas zahvaljujući ovoj Vladi i ministru Berošu, nalazimo se na prvoj liniji obrane zdravlja naših građana u Požeško – slavonskoj županiji i šire“, istaknula je ravnateljica pakračke bolnice Marina Major. Županica Antonija Jozić naglasila je da novi MR pokazuje orijentiranost zdravstvene administracije i prema hrvatskim braniteljima i invalidima koji posebno gravitiraju pakračkoj bolnici i koji imaju posebno mjesto u srcu djelatnika bolnice s obzirom na najhumaniju akciju Domovinskog rata kada su branitelji s djelatnicima i vozačima autobusa evakuirali svih 300 bolesnika.

„Osvjedočili smo se da hrvatski zdravstveni sustav može računati na pakračku bolnicu i u najturbulentnijima vremenima, ali i da pakračka bolnica i Požeško – slavonska županija može računati na ovu Vladu”, poručio je ministar Beroš.Podsjetio je da je od siječnja 2018. godine bolnici u Pakracu vraćena samostalnost sa statusom veteranske bolnice i pruža zdravstvenu skrb kao jedna od važnih zdravstvenih ustanova Požeško-slavonske županije. Istaknuo je da dosadašnja ulaganja u zdravstvene ustanove Požeško-slavonske županije iznose 19,33 milijuna eura, od kojih je značajan dio usmjeren u uspostavu i poboljšanje uvjeta dnevne bolnice i jednodnevne kirurgije te poboljšanje pristupa primarnoj zdravstvenoj zaštiti s naglaskom na udaljena područja kroz infrastrukturne radove i nabavu opreme za domove zdravlja u Požeško-slavonskoj županiji.

“Zdravstvene ustanove na ovom području uključene su u niz drugih reformskih iskoraka, a samo neki od njih su centralno financiranje specijalizacija, raspodjela jedinične terapije, mobilne ljekarne i ambulante, digitalizacija puta lijeka, kao i projekti iz područja telemedicine. Sve navedeno vodi samo jednom zaključku – Zdravlje je prvo, a krajnji cilj kvalitetniji i dugovječniji život naših pacijenata i građana”, zaključio je Beroš.

U Pakracu je održan i radni sastanak na kojem je posebno istaknuto funkcioniranje pakračke bolnice u kontekstu prijenosa osnivačkih prava, ulaganja u zdravstvenu infrastrukturu te organizacije bolničkog zdravstvenog sustava. Sastanku su prisustvovali predstavnici regionalne i lokalne samouprave, među kojima je bio i gradonačelnik Lipika, Vinko Kasana, kao i vodeći ljudi svih zdravstvenih ustanova s područja Požeško-slavonske županije

IZVOR: vlada.gov.hr

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn