MINISTAR BANOŽIĆ S HRVATSKIM VOJNICIMA U BOBOTI: Cilj je što prije dovršiti pretragu terena i ekshumaciju posmrtnih ostataka

Datum objave: 29. 11. 2021. | Kategorija: Društvo

VUKOVAR – Ministar obrane obišao je hrvatske vojnike koji sudjeluju u daljnjoj pretrazi terena i ekshumaciji posmrtnih ostataka te najavio pojačavanje intenziteta terenskog istraživanja i pretrage navedenog područja dovođenjem dodatnih inženjerijskih strojeva i pripadnika Gardijske oklopno-mehanizirane brigade.

Pripadnike Hrvatske vojske koji su angažirani na aktivnostima vezanim za pretragu terena i ekshumaciju posmrtnih ostataka na području Bobota u blizini Vukovara, u ponedjeljak 29. studenoga 2021., obišao je ministar obrane Mario Banožić. Na spomenutom području angažirani su pripadnici Opslužne bojne Zapovjedništva za potporu te pripadnici Vojno-obavještajne satnije Gardijske oklopno-mehanizirane brigade Hrvatske kopnene vojske.

Ministar obrane obišao je hrvatske vojnike koji sudjeluju u daljnjoj pretrazi terena i ekshumaciji posmrtnih ostataka te najavio pojačavanje intenziteta terenskog istraživanja i pretrage navedenog područja dovođenjem dodatnih inženjerijskih strojeva i pripadnika Gardijske oklopno-mehanizirane brigade.

„Cilj je što prije dovršiti pretragu terena i ekshumaciju posmrtnih ostataka. Moram naglasiti kako će Vlada Republike Hrvatske i dalje ustrajati na rješavanju pitanja nestalih osoba.To je naša obaveza i izraz dubokoga poštovanja prema njihovoj žrtvi, prema patnjama njihovih obitelji, ali i prema hrvatskom društvu u cjelini jer samo društvo koje poštuje svoje žrtve i svoju prošlost može na dobrim temeljima graditi svoju budućnost”, poručio je ministar obrane.

Banožić je podsjetio na 1 858 nestalih i kazao kako potraga za njima nikada neće stati. “Unaprijeđena je metodologija rada u provedbi terenskih aktivnosti, u obradi i identifikaciji posmrtnih ostataka. Također osnažili smo sustav za traženje nestalih osoba, poboljšali suradnju s udrugama obitelji nestalih, a uloženo je i pet milijuna kuna u podizanje sposobnosti Zavoda za sudsku medicinu i kriminalistiku”, rekao je ministar Banožić.

Zapovjednik Vojno-obavještajne satnije Gardijske oklopno-mehanizirane brigade bojnik Mario Maslov kazao je kako pripadnici Vojno-obavještajne satnije cijeli teren pretražuju georadarom, a potraga se vrši i iz zraka besposadnim zrakoplovnim sustavima. Voditelj Pododsjeka za ekshumacije Opslužne bojne Zapovjedništva za potporu satnik Saša Škorić objasnio je kako pripadnici ZzP-a radnim strojevima vrše iskapanja, ali i samu ekshumaciju posmrtnih ostataka kao i njihov prijevoz do Zavoda za sudsku medicinu i kriminalistiku u Zagrebu radi daljnje obrade i identifikacije. Satnik Škorić također ističe kako je suradnja između Hrvatske vojske i Ministarstva hrvatskih branitelja i u ovom slučaju izvrsna i produktivna.

IZVOR: morh.hr

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn