MINISTAR ALADROVIĆ POTVRDIO: Oni koji krše mjere neće moći aplicirati za pomoć za očuvanje radnih mjesta

Datum objave: 19. 3. 2021. | Kategorija: Gospodarstvo

PLETERNICA – Nacionalni stožer civilne zaštite danas je na konferenciji za novinare, uz najnovije informacije o koronavirusu najavio i strože kontrole i kazne. Ministar Božinović najavio je da gospodarstvenici koji se ne pridržavaju mjera neće imati pravo na novčanu pomoć od države, a to je u Pleternici potvrdio i ministar rada mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović.

Takva najava će se obistiniti, potvrdio je Aladrović. “Trenutno mi imamo definirano prema pravilnicima koje donosi Upravo vijeće Hrvatskog zavoda za zapošljavanje da oni koji su kršili zabranu obavljanja svoje djelatnosti, odnosno, bili su zatvoreni a ipak su radili u proteklom razdoblju, da ne mogu biti pravovaljani aplikanti za te mjere. Međutim, s obzirom na to da vidimo kako epidemiološka situacija u posljednjih nekoliko dana nije najsjajnija, formalizirat ćemo u ponedjeljak i odluku o tome da svi oni koji krše mjere, što Stožera civilne zaštite, što Nacionalnog stožera također neće moći aplicirati za mjere za očuvanje radnih mjesta,” rekao je Aladrović.

“Moramo biti svjesni da se nalazimo ponovo u jednoj epidemiološki izazovnoj situaciji i ta epidemiološka situacija je povezana sa svim ekonomskim mjerama. S obzirom na tu povezanost jednostavno je da određeni modeli utjecaja na odgovornost moraju postojati. Stoga nismo neskloni izricanju takvih mjera prema onima koji se ne drže epidemioloških mjera,” dodao je ministar.

Pojednostavljeno rečeno, ugostitelji će primjerice, morati dobro izmjeriti razmak između stolova na otvorenim terasama ako ne žele iskusiti takvu mjeru. “Osobnu odgovornost nosimo svi, stoga oni koji se nalaze na ekonomskim mjerama za očuvanje radnih mjesta također moraju tu odgovornost shvatiti vrlo ozbiljno,” zaključio je ministar. Nadležni za kontrolu su Stožer civilne zaštite i državni inspektorat, a prema njihovim radnjama i odlukama provodit će se i ove najavljene mjere.

TEKST: S. Pok          FOTO: S. Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn