MIMOHOD POBJEDNIKA U PAKRACU – Svečano obilježena 29.godišnjica od početka Domovinskog rata

Datum objave: 02. 3. 2020. | Kategorija: Društvo

PAKRAC – Sjećajući se s ponosom značajnih datuma novije nacionalne povijesti, grad heroj Pakrac, svečano je i dostojanstveno, u nazočnosti brojnih uzvanika i prijatelja, visokih državnih dužnosnika i sudionika ratnih 90-tih, obilježio 29.godišnjicu početka Domovinskog rata u Republici Hrvatskoj.

Čuvajući živim sjećanje na 1.ožujka 1991.godine kada se dogodio prvi otvoreni oružani sukob na području Republike Hrvatske, grad heroj Pakrac, svečano je i dostojanstveno, u nazočnosti brojnih uzvanika i prijatelja, visokih državnih i lokalnih dužnosnika i sudionika ratnih 90-tih, obilježio 29.godišnjicu od početka Domovinskog obrambenog rata, slaveći hrabrost i odvažnost branitelja, spremnih u ime stoljetnog sna o vlastitoj domovini, u ime ljubavi prema slobodi, suprotstaviti se nadmoćnijem neprijatelju.

Program obilježavanja u organizaciji Grada Pakraca, Udruge specijalne policije iz Domovinskog rata i Udruge hrvatske policije branitelja Pakraca i Lipika, u suradnji s Koordinacijom ostalih udruga proisteklih iz Domovinskog rata Pakraca i Lipika, službeno je počeo Svetom misom u župnoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije, polaganjem vijenaca, a potom i “Mimohodom pobjednika” ulicama grada u kojem su sudjelovali mnogobrojni branitelji, policajci, udruge proistekle iz Domovinskog rata, povijesne postrojbe, te brojni Pakračani i Pakračanke.

Bila je to prigoda za podsjećanje na godine u kojima se krvlju stvarala Domovina, jer, kako su istaknuli svi govornici, narod koji ne pamti svoju prošlost nema ni budućnost. Prijatelje grada heroja, sudionike ratnih događanja, goste i uzvanike, te prije svega učenike osmih razreda osnovnih škola iz Pakraca, Lipika, Nove Gradiške, Osijeka i Čađavice, s dobrodošlicom je, kao ponosna gradonačelnica Pakraca, pozdravila Anamarija Blažević, zahvaljujući svima na dolasku i čuvanju uspomena.

“Važno je zapamtiti kako je upravo ovdje, u srcu Zapadne Slavonije, u gradu heroju, prije 29 godina, počeo Domovinski obrambeni rat. Trenutak je to kojeg se s ponosom i dostojanstvom moramo sjećati, o njemu pisati i učiti generacije koje dolaze, jer 1991. ne smijemo i nećemo zaboraviti”, rekla je, između ostaloga gradonačelnica Pakraca, najavljujući i skoro otvorenje središnjeg spomen obilježja svim poginulim, umrlim i nestalim hrvatskim braniteljima, realiziranog uz pomoć i zalaganje Ministarstva branitelja.

Da je Pakrac i danas, 29 godina kasnije, grad prepoznat po domoljublju, istaknuo je, u ime organizatora svečanosti, Miroslav Ivančić, predsjednik UHPB Pakraca i Lipika, a snažnu je poruku o važnosti čuvanja digniteta Domovinskog rata, braći po oružju, dragim gostima i uzvanicima, poslao i prvi čovjek Požeško slavonske županije, župan Alojz Tomašević, podsjećajući kako je obilježavanje važnih datuma naša obveza prema generacijama koje dolaze.

“Dok su naši djedovi ratovali pod nekim tuđim zastavama, mi, izravni sudionici ratnih događanja, ostvarili smo stoljetni san otaca, braneći i stvarajući domovinu. U to ime, zbog brojnih poznatih i anonimnih heroja, dragovoljaca Domovinskog rata, uz veliko hvala koje im svi dugujemo, vjerujem kako je došlo i vrijeme da ustanovimo Medalju Zapadna Slavonija 1991., za što se već dugih pet godina zalažem. “, rekao je župan Tomašević.

Gostima svečanosti obilježavanja 29.godišnjice Domovinskog rata u Pakracu obratili su se i Danko Bevanda, stopostotni invalid i sudionik ratnih događanja, počasni građanin Pakrac general pukovnik Mladen Markač, dr.Željko Glavić, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, te,u ime predsjednika Vlade i osobno, ministar branitelja i počasni građanin grada heroja, Tomo Medved, upućujući zahvalu svima onima zaslužnima za slobodu, kao i organizatorima na ustrajnom okupljanju i čuvanju uspomena.

“Ovaj je dan prigoda za obilježavanje odlučnosti i spremnosti hrvatskih branitelja na obranu domovine, dan koji je velikim slovima upisan u novijoj nacionalnoj povijesti kao početak obrambenog domovinskog rata, što je, uz domoljublje, temelj hrvatske države i Vlade koja će sve svoje programe i na dalje realizirati u suradnji s braniteljskim udrugama, čuvajući njihov dignitet. Vječna hvala svima onima koji su nam omogućili živjeti u slobodnoj, neovisnoj, modernoj, europskoj Hrvatskoj.”, zaključio je ministar Medved.

Da Pakrac ima posebno značenje u stvaranju Republike Hrvatske, apostrofirao je i umirovljeni general Marijan Mareković,izaslanik predsjednika Republike, Zorana Milanovića, istaknuvši kako je upravo ovdje, prije 29 godina, početkom Domovinskog rata poslana jasna poruka svima onima koji su ustali protiv mlade hrvatske države.
Uz mnogobrojne sudionike povijesnih događanja iz 1991., predstavnike Zajednice udruga roditelja poginulih hrvatskih branitelja, povijesne postrojbe, pripadnike MUP-a, čelne ljude jedinica lokalne i regionalne samouprave, svečanosti u gradu heroju nazočili su i Nikola Milina, ravnatelj policije i izaslanik ministra unutarnjih poslova Nikola Milina, zamjenik ravnatelja Željko Prša, pomoćnik ministra regionalnog razvoja i fondova EU Davor Huška, te kao posebni gosti i sudionici programa, članovi Policijske klape “Sveti Mihovil”.

TEKST: Simonida Tarbuk        FOTO: Dorian Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn