MEĐUŠKOLSKI PROJEKT “ŠKOLE ZA ŽIVOT”- Škole iz Jakšića, Cernika i Vrbove predstavile “Kulturnu baštinu zavičaja”

Datum objave: 05. 2. 2020. | Kategorija: Društvo

JAKŠIĆ – Osnovna škola “Mladost” Jakšić, Osnovna škola “Matija Gubec” Cernik, te Osnovna škola “Markovac” Vrbova zajednički provode projekt pod nazivom “Kulturna baština zavičaja”. Sve tri škole eksperimentalne su škole u kurikularnoj reformi u sklopu projekta “Škola za život”, a danas je u jakšićkoj školi održana i zajednička prezentacija međuškolskog projekta čija je okosnica oživljavanje i njegovanje zavičajne baštine.

U dvadesetak minuta svaka je škola prezentirala svoj rad na projektu, a uz ravnatelja domaćina Boška Obradovića te gošće, ravnateljicu OŠ “Matija Gubec” Rezu Benković i ravnateljicu OŠ “Markovac” Melitu Selichar, zanimljivoj prezentaciji nazočila je koordinatorica projekta, mentorica ispred mentorskog tima “Škola za život” ravnateljica Gimnazije Nova Gradiška Ljiljana Ptačnik i načelnik Općine Jakšić Ivica Kovačević.

Učenici škole domaćina u sklopu projekta “Kulturna baština zavičaja” odradili su niz aktivnosti u sklopu teme “Multikulturalizam u zavičaju” a cilj je bio istražiti kulturni identiteti obilježja naroda i etničkih skupina koje žive u općini Jakšić. Mali Jakšićani obradili su tako stare recepte i oživjeli tradicionalna jela iz kuhinja svojih baka i prabaka. Prikupljenu gastro baštinu preveli su i na strane jezike, a pozabavili su se u nastavnom procesu kroz satove glazbenog, matematike, geografije i likovnog i koloritnim bogatstvom narodnih nošnji, tradicionalnim pjesmama, imenima i prezimenima svojih predaka i drugim značajkama zavičaja.

Gosti iz Cernika za ovaj projekt odabrali su specifičnost svog zavičaja – običaj kolinja koji kod njih ima i jednu posebnost a to su cerničke ćuptete. “Cernik je po ćuptetama poznat i prepoznat, a na inicijativu Hrvatskog pjevačkog društva Tomislav iz Cernika, kolinje i ćupteti prerasli su u gastro manifestaciju “Cernički krmokolj”, a isto tako ćuptet ima i svoju posebnu gastro večer, a to je Ćuptetijada,” rekla je ravnateljica OŠ Matija Gubec Reza Benković pozdravljajući sve nazočne i u ime načelnika općine Vitomira Žakića.

Škola “Markovac” iz Vrbove u sklopu međuškolskog projekta odradila je niz aktivnosti objedinjenih pod temom “Djedovi i bake dijele svoju kulturnu baštinu”. Polazište je bila anketa kojom je ispitan odnos prema tradiciji i poznavanje te tradicije, tradicionalnih sastojaka te jela koja su se nekada pripremala i koja su u naslijeđe dobili novi naraštaji, a prikazana su i dva tradicijska običaja: kolinje i čijalo.

Na današnjoj prezentaciji nije nedostajalo ukusnih zalogaja, a nazočni su mogli uživati i u tradicijskim dječjim kolima te starim sportovima.

TEKST: S. Pok         FOTO: S. Pok

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn