MEĐUNARODNO VOJNO NATJECANJE – “Memorijal bojnik Davor Jović – natjecanje Prvi za Hrvatsku 2023.”

Datum objave: 30. 4. 2023. | Kategorija: Društvo

PAKRAC – Međunarodno vojno natjecanje “Memorijal bojnik Davor Jović – natjecanje Prvi za Hrvatsku 2023.” održat će se 1. svibnja 2023. godine. na 28. obljetnicu vojno-redarstvene operacije “Bljesak”. Ukupno 84 natjecatelja od toga 42 pripadnika Hrvatske vojske, 10 pripadnika MUP-a RH i 32 natjecatelja savezničkih i partnerskih oružanih snaga iz 11 država prolaze stazu dugu približno 36 kilometara na kojoj svladavaju osam vojničkih zadaća.

Ovogodišnje natjecanje za najspremnijeg pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske “Memorijal bojnik Davor Jović – natjecanje Prvi za Hrvatsku 2023.” održava se od 24. travnja do 3. svibnja 2023. u vojarni “123. brigade HV” u Požegi i na širem području grada Pakraca i općine Okučani.

Natjecanje za najspremnijeg pripadnika OS RH “Memorijal bojnik Davor Jović – Prvi za Hrvatsku 2023.” održava se od 24. travnja do 3. svibnja 2023. na području vojarne “123. brigade HV” u Požegi te na širem području grada Pakraca i općine Okučani. Nositelj provedbe ovogodišnjeg natjecanja je Središte za obuku i doktrinu logistike Zapovjedništva za potporu iz Požege. Ovo je natjecanje kruna jednogodišnjih priprema i uvježbavanja pripadnika Hrvatske vojske.

Središnji dan natjecanja održat će se 1. svibnja, na 28. obljetnicu vojno-redarstvene operacije “Bljesak”, u spomen i čast svim sudionicima velike vojne pobjede u Domovinskom ratu. Trasa natjecanja također ima simbolično značenje te započinje u Pakracu, a završava u Okučanima.Start natjecanja je na glavnom trgu u Pakracu 1. svibnja 2023. u 06:30 sati, a cilj natjecanja je na igralištu NK “Psunj” u Okučanima” od 13:30 sati. Svečanost proglašenja pobjednika natjecanja i zatvaranje natjecanja održat će se u utorak, 2. svibnja 2023. u vojarni “123. brigade HV”  u Požegi s početkom u 09:00 sati.

Na ovogodišnjem natjecanju sudjelovat će 42 pripadnika Oružanih snaga RH koji su odabrani nakon provedenih prednatjecanja u matičnim postrojbama. Na natjecanju će sudjelovati i deset pripadnika MUP-a RH. Domaćim natjecateljima pridružit će se i 32 natjecatelj i natjecateljice iz oružanih snaga partnerskih i savezničkih zemalja. Svi oni imat će priliku odmjeriti snage na zahtjevnoj stazi dugoj približno 36 km.

Natjecanje za najspremnijeg pripadnika OS RH održava se po jedanaesti put, a svoje temelje ima u natjecanju koje se 90-ih godina provodilo pod nazivom “Prvi do Knina, prvi do slobode”. Prvi pobjednik 1997. godine bio je bojnik Davor Jović. U znak sjećanja i priznanja heroju Domovinskog rata pokojnom bojniku Davoru Joviću natjecanje od 2018. godine nosi naziv “Memorijal bojnik Davor Jović – natjecanje Prvi za Hrvatsku”. Od 2014. godine, natjecanje ima međunarodni karakter, jer u zasebnoj konkurenciji istodobno okuplja i pripadnike savezničkih i partnerskih oružanih snaga, te se odvija pod nazivom “Best Soldier Competition”, promovirajući tako načelo suradnje, interoperabilnosti i zajedničkog djelovanja. Tako će se suradnja pripadnika oružanih snaga u misijama, aktivnostima i operacijama diljem svijeta oplemeniti u pozitivnom sportskom, natjecateljskom okružju u okviru ovog natjecanja.

TEKST: S. P.                FOTO: MORH

Slavonski © 2013 - 2023 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn