MEĐUNARODNO NATJECANJE EKONOMSKE ŠKOLE POŽEGA – Kreativnost bez granica

Datum objave: 25. 5. 2023. | Kategorija: Društvo

POŽEGA – Ekonomska škola, Požega već je treću godinu zaredom uspješno je provela međunarodno natjecanje povodom Dana Europe. Na natjecanje organizirano uz potporu Požeško-slavonske županije i Hrvatskog društva učitelja i profesora njemačkog jezika (KDV) stigla su 133 rada iz 15 zemalja i s 3 kontinenta,

Dvije su nastavnice stranih jezika u Ekonomskoj školi Požega, mr. Martina Budimir, prof. i Jelena Kovačević, prof., odlučile svoje dugogodišnje iskustvo sudjelovanja na međunarodnim natjecanjima i projektima, iskoristiti kako bi, uz potporu svoje škole, već treću godinu zaredom organizirale međunarodno natjecanje za učenike i učenice diljem svijeta. Ova je škola jedna od škola ambasadora Europskoga parlamenta u Hrvatskoj i eTwinning škola, jedna od aktivnijih škola u Erasmus+ projektima koje vodi i profesorica Jelena Kovačević, a učenici su uz mentorstvo mr. Martine Budimir i prije Erasmusa putovali Europom u sklopu raznih projekata. Zato se logičnim nametnuo odabir teme natjecanja: Dan Europe.

Radni su jezici natjecanja engleski i njemački. Kako bi se ostalo u okvirima Dana Europe, a ujedno pozvalo škole diljem svijeta, a ne samo iz Europske unije, biraju se univerzalne teme i poruke koje Unija promiče. Tako je ove godine odabrana sljedeća podtema povodom obilježavanja 2023. godine kao Europske godine vještina i povodom ulaska Hrvatske u schengenski prostor: Borderless skills/ Kompetenzen ohne Grenzen

Na natjecanje su pozvani učenici i učenice u dvije dobne skupine (10-14 i 15-19). Kroz medij kratkoga filma (do 1 minute trajanja), pjesme (audio- ili videozapis do 2 minute trajanja, učenici su kao autori trebali na kreativan i originalan način dati svoje viđenje teme. Obavezan je dio bio uklopljena poruka na engleskom ili njemačkom jeziku, a da ona nije samo prepisan moto natjecanja. Natječaj je trajao od 15. veljače do 25. travnja 2023. godine, a virtualna dodjela priznanja i nagrada održana je uoči Dana Europe, u nedjelju 7. svibnja 2023. godine. Dodjeli je prethodila kampanja prikupljanja nagrada i promocije natjecanja na društvenim mrežama.

Ciljevi su natjecanja kod učenika/ca:povećati razinu svjesnosti o značenju Europske unije i njenih ciljeva, proslaviti Europsku godinu vještina 2023.,prenijeti poruku ujedinjenosti u raznolikosti, poticati učenje i primjenu stranih jezika, poticati kreativnost te povećati razinu samopouzdanja.

Na natjecanje su pristigla 133 rada iz 15 zemalja i s 3 kontinenta i to:

82 rada na engleskome jeziku i 51 rad na njemačkome jeziku
91 rad u kategoriji djece i 42 rada u kategoriji mladih
59 radova iz Hrvatske, 14 iz Poljske, 13 iz Rumunjske, 6 iz Moldavije, 5 iz Indije, 5 iz Latvije, 5 iz Turske, 5 iz Ukrajine, 4 iz Bugarske, 4 iz Srbije, 4 iz Vijetnama, 3 iz Bosne i Hercegovine, 3 iz Kolumbije, 2 iz Bjelorusije i 1 iz Crne Gore.

Svi su učenici/sve su učenice i njihovi mentori/njihove mentorice dobili/e priznanja za sudjelovanje na međunarodnome natjecanju, no samo je po troje pobjednika/ca u svakoj kategoriji (po dobnoj skupini i po jeziku) te je ukupno 12 nagrada. S obzirom na veliki broj pristiglih radova, na dodjeli nagrada održanoj preko platforme Zoom u nedjelju, 7. svibnja, sudjelovali su samo učenici i učenice koji su ušli u finalni krug odabira pobjednika/ca. Proglašenju pobjednika/ca prisustvovali su i njihovi mentori i mentorice.

Ovo su pobjednice i pobjednik u 4 kategorije:

Engleski jezik

Kategorija: Djeca (10-14)
1. Mila Tadej, slika (mentorica: Amela Ojdanić, Rijeka, Hrvatska
2. Šime Britvić, film (mentorica: Tina Parać), Kaštel Gomilica, Hrvatska
3. Anna Zelenova, film (mentorica: Olena Sydorenko, Ukrajina

Kategorija: Mladi (15-19)
1. Mijo Pušeljić, pjesma (mentorica: Aleksandra Hohnjec), Bjelovar, Hrvatska
2. Julia Suchańska, digitalna umjetnost (mentorica: Marzena Markisz), Poljska
3. Olivia Dalova, slika (mentorica: Ruta Vjakse), Latvija

Njemački jezik

Kategorija: Djeca (10-14)
1. Ena Franjković, film (mentorica: Tajana Tomoković), Podgorač, Hrvatska
2. Katarina Križić, slika (mentorica: Silvana Piljić), Dugo Selo, Hrvatska
3. Kristóf Erdei, slika (mentorica: Szeréna Nagy), Rumunjska

Kategorija: Mladi (15-19)
1. Angéla-Anita Hunyadi, crtež (mentorica: Renáta-Erzsébet Bányai, Rumunjska
2. Petra Gambiraža, slika (mentorica: Snježana Zubčić), Zadar, Hrvatska
3. Rea Pongrac, film/slika (mentorica: Tanja Baksa), Prelog, Hrvatska

Kako je izgledalo proglašenje pobjednika, možete pogledati na sljedećoj poveznici:

Ovdje možete pogledati videoizložbu svih radova pristiglih na natjecanje:

Organizaciji natjecanja nagradama su doprinijeli: Ured Europskog parlamenta u Republici Hrvatskoj, Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj, Agencija za mobilnost i programe Europske unije (AMPEU), Botschaft der Bundesrepublik Deutschland in Zagreb, Goethe-Institut Kroatien, Österreichisches Kulturforum in Zagreb, The European Centre for Modern Languages of the Council of Europe (ECML), Hrvatska turistička zajednica, Turistička zajednica Požeško-slavonske županije, Naklada Ljevak, Hueber, Pearson.

TEKST: S. P.                    FOTO: Ekonomska škola Požega

Slavonski © 2013 - 2023 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn