MEĐUNARODNI USPJEH – Požežanka Klara Stojčević osvojila zlato s reprezentacijom Hrvatske na Međunarodnom turniru mladih prirodoslovaca

Datum objave: 02. 7. 2015. | Kategorija: Društvo

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

POŽEGA – Peteročlani tim učenika koji su predstavljali reprezentaciju Hrvatske, pod vodstvom članova udruge Istraživački Centar Mladih, osvojio je zlatnu medalju na Međunarodnom turniru mladih prirodoslovaca (IYNT), koji se održao u Beogradu od 19. do 25. lipnja 2015.Hrvatski tim su činili učenica 1.a razreda požeške Gimnazije Klara Stojčević, tri učenika iz Zagreba Tibor Basletić Požar, Matija Martinčić i Fran Žužić, te  jedan učenik iz Splita  Luka Bulić Bračulj, a njihovi voditelji su bili Lucija Papa i Danko Marušić, članovi udruge ICM.

Natjecanje je organizirano za učenike do 16 godina koji se žele baviti znanstvenim radom na područjima kemije, biologije, fizike, tehnike, informatike i astronomije, a natjecali su se timovi iz Hrvatske, Rusije, Bjelorusije, Srbije, Gruzije, Bugarske i Kine.Klara Stojčević je postala član reprezentacije nakon što je kroz tri kruga Državnog natjecanja mladih prirodoslovaca riješila tri znanstvena problema uz pomoć mentorice Magdalene Srdarević, profesorice matematike.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Na turniru u Beogradu nakon 5 znanstvenih borbi hrvatski tim bio je na prvom mjestu, te time osigurao svoje mjesto u polufinalu, u koje je prošlo 6 od 10 timova. Tamo se susreo s timom Kine i Bjelorusije, opet se pokazao kao najbolji, te dospio u finale. U finalu su se sukobili tim Kine, Gruzije i Hrvatske, a na kraju je zbog poprilično jednakih bodova odlučeno da sva 3 tima odnose kući zlato. Službeni jezik natjecanja bio je engleski kao i komunikacija s ostalim natjecateljima.

TEKST: S. P.      FOTO: RH

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn