MEĐUNARODNI PROJEKT: Znanost i tradicija u proizvodnji pića u službi turizma i ruralnog razvoja

Datum objave: 28. 3. 2023. | Kategorija: Društvo

POŽEGA – Fakultet turizma i ruralnog razvoja provodi međunarodni projekt “Odčepljivanje ruralne baštine: autohtona proizvodnja fermentiranih pića za lokalnu kulturnu i ekološku održivost” u sklopu kojeg u Požegi gostuju partneri iz Slovenije i Norveške.

Projekt Odčepljivanje ruralne baštine: autohtona proizvodnja fermentiranih pića za lokalnu kulturnu i ekološku održivost (Uncorking rural heritage: indigenous production of fermented beverages for local cultural and environmental sustainability) Fakultet turizama i ruralnog razvoja provodi s partnerima Sveučilištem u Novoj Gorici, Norveškim institutom za istraživanje bioekonomije, JU Lokalna razvojna agencija Požega, Hardanger Cider Association i Vinarijom Tikveš ( Makedonija).

Projekt financiraju Island, Lihtenštajn i Norveška kroz EEA i Norway Grants Fund for Regional Cooperation. Cilj projekta koji je započeo 2021. godine je poticanje razvoja ruralnih područja poboljšanjem zajedničkog istraživačkog kapaciteta i širenja znanja primijenjenog na „terroir” pristup za proizvodnju vina i jabukovače u odabranim područjima Slovenije, Hrvatske, Sjeverne Makedonije i Norveške.

“Projekt je započeo u vrijeme COVID-a, a sada napokon možemo sagledati rezultate koji su vezani uz spoj vina, kulturne baštine, tradicije i onog čime se naš fakultet bavi, a to je turizam i ruralni razvoj. Kroz projekt smo stvorili jedan klaster, mrežu stručnjaka koji će svaki u svojim regijama identificirati ono što je ključno da privlači turiste – u Norveškoj je to jabukovača, odnosno, cider, a kod nas, u Sloveniji i Makedoniji to je vino koje se savršeno uklapa u prepoznatljivost turističke destinacije. U sklopu projekta ćemo, osim analiza vina, izdati knjigu, a imat ćemo i studijska putovanja studenata i profesora kako bi u konačnici dobili temelj za konkurentnije turističke destinacije,” pojasnio je prodekan za razvoj i poslovanje doc. dr. sc Berislav Andrlić.

Definiranje stilova graševine u Slavoniji dio je kojim se unutar projekta bavi Fakultet turizma i ruralnog razvoja u Požegi, pojasnio je pročelnik Poljoprivrednog odjela dr. sc. Josip Mesić. “S obzirom na to da Slavonija ima deset vinogorja, izuzetno je heterogena. Znamo da je Kutjevačko vinogorje uvijek bilo perjanica vinarstva, kako hrvatskog tako i šire a dolaskom privatnih vinara svatko je išao u svom smjeru i definirao svoj stil. Cilj je standardizirati, odnosno definirati više stilova kako bi potom standardi išli u istom smjeru.”

“Kad imamo jako puno različitih stilova koji su uvjetovani i tehnologijom u podrumu i različitim uzgojem u vinogradu vrlo je teško nastupiti zajedno na tržištu. Cilj ovog projekta je vidjeti koje su karakteristike graševine, koje su njene specifičnosti unutar Slavonije, ali i u odnosu na Graševine iz cijelog svijeta.”

Transnacionalna suradnja omogućava jedinstvenu i bitnu multidisciplinarnu razmjenu iskustava, povezivanje postojeće infrastrukture, prijenos obećavajućih praksi i zajedničkih aktivnosti, potvrdili su nam to i gosti iz Slovenije i Norveške koji su studentima predstavili svoja iskustva i rezultate.

TEKST: Sanja Pok                   FOTO: S. Pok

Slavonski © 2013 - 2023 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn