MEĐUNARODNI FESTIVAL SLIKOVNICE “OVCA U KUTIJI” U SLAVONIJI I ISTRI -Još jedan sjajan organizacijski uspjeh POU M.A.Relković Nova Gradiška

Datum objave: 21. 5. 2022. | Kategorija: Kultura

NOVA GRADIŠKA – Međunarodni festival slikovnice “Ovca u kutiji”, u svijetu jedinstvena edukativno-zabavna manifestacija, ove će se godine, zahvaljujući organizacijskoj ulozi Pučkog otvorenog učilišta M.A.Relković i udrugama Kreativna mreža i Knjiga u centru, održati u Slavoniji i Istri. Festival starta u Novoj Gradiški, gdje će brojni autori malim i velikim čitateljima, od 23.do 25.svibnja, predstaviti suvremene hrvatske i inozemne slikovnice.

Slikovnica je prva i najvažnija knjiga u životu djece, jedinstveni “alat” koji utječe na njihov kognitivni, socijalni i emocionalni razvoj i visokovrijedan književni žanr čijim se posredstvom od najranijih godina uči i razvija ljubav prema čitanju. Popularizacija slikovnice, prve knjige djeteta koja ima zabavnu, informacijsko-odgojnu, iskustvenu, estetsku i govorno-jezičnu funkciju, cilj je Međunarodnog festivala slikovnice “Ovca u kutiji”, jedinstvene manifestacije u čijoj organizaciji ove godine, uz udruge Kreativna mreža i Knjiga u centru, sudjeluje i POU M.A.Relković, zbog čega će se festival održati u Slavoniji i Istri, ali i startati iz Nove Gradiške od 23.do 25.svibnja.

Riječ je o sasvim posebnom događaju koji je proizišao iz istoimene književno-likovne nagrade za najbolju hrvatsku slikovnicu koja se dodijeljuje od sada već davne 2005., a sastoji se od skulpture “Ovca u kutiji”. Jedina je to nagrada u Hrvatskoj u kojoj stručni žiri sastavljen od književnika, književnih kritičara i ilustratora, koji se mijenjaju svake godine, pregledava cjelokupnu godišnju produkciju slikovnica i ocjenjuje umjetničku vrijednost teksta i njegov odnos s ilustracijom. Uz stručni žiri, zanimljivost predstavlja i činjenica kako najbolju slikovnicu bira i neovisan dječji žiri. Zahvaljujući organizacijskoj ulozi POU M.A.R, u Novoj Gradiški će, od 23.do 25. svibnja, niz uglednih autora, poput Vaneta Kosturanova, makedonskog ilustratora čija će izložba pratiti Festival, Nikoline Manojlović Vračar, Branke Hollingsworth, Ane Galant, Alme Pongrašić, Darka Macana, Ive Ciceran, Ane Đokić i drugih, malim i velikim novogradiškim, ali i čitateljima iz cijele Slavonije, predstaviti suvremene hrvatske i inozemne slikovnice.

Prepun iznimno vrijednih edukativno-zabavnih sadržaja, u trodnevnom druženju namijenjenom širokoj publici-djeci i odraslima, Međunarodni festival slikovnica ponudit će književne programe, likovne radionice ilustracija, niz zanimljivih predavanja o slikovnicama i čitanju, kao i već spomenuto svečano otvorenje izložbe makedonskog ilustratora i autora – Vaneta Kosturanova. Svakako treba spomenuti i akciju „Slikovnica u izlogu“, koje će se po završetku festivala, nakon izlaganja u gradskim izlozima, posljednjeg dana podijeliti publici i malim čitateljima. Želja organizatora- zagrebačkih udruga Knjiga u centru i Kreativne mreže i POUMAR-a Nova Gradiška je popularizirati slikovnicu i njene autore te pružiti priliku umjetnicima i ljubiteljima slikovnica za upoznavanje ovog visokovrijednog književnog žanra, stzoga, bez obzira na uzrast, navratite i otkrijte jedinstvenu čaroliju “Ovce u kutiji”.

TEKST: S. Tarbuk                     FOTO: Plakat

Slavonski © 2013 - 2023 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn