MEĐUNARODNI DAN ŽENA – Za socijalnu, ekonomsku i političku ravnopravnost

Datum objave: 08. 3. 2022. | Kategorija: Društvo

POŽEGA – Danas se obilježava Međunarodni dan žena, kao dio borbe za ekonomsku, političku i socijalnu ravnopravnost žena i muškaraca. Prvi put Dan žena obilježen je 28. veljače 1909. godine u SAD deklaracijom koju je donijela Socijalistička partija Amerike. UN su 1975. godine, koja je bila proglašena Međunarodnom godinom žene, zvanično počele obilježavati ovaj praznik kao Međunarodni dan žena. Cvijet, simbol Međunarodnog dana žena je crveni karanfil.

Ideja za obilježavanjem Međunarodnog dana žena pojavila se početkom 20. vijeka u doba brze industrijalizacije i ekonomske ekspanzije koja je često dovodila do protesta zbog loših uvjeta rada. Žene zaposlene u industriji odjeće i tekstila javno su protestirale prvi put 8. ožujka 1857. godine u New Yorku zbog loših uvjeta rada i niskih plaća. Demonstracije je rastjerala policija, a žene su dva mjeseca kasnije osnovale sindikat.

Najmasovnije osmomartovske demonstracije bile su 1908. godine kada je 15.000 žena marširalo ulicama New Yorka tražeći kraće radno vrijeme, bolje plaće i pravo glasa. Prva međunarodna ženska konferencija bila je održana 1910. godine u Kopenhagenu u organizaciji Socijalističke internacionale, kada je ustanovljen Međunarodni dan žena, na prijedlog Clare Zetkin, koja je bila član Njemačke socijalističke partije.Iduće godine Međunarodni dan žena obilježen je u Austriji, Danskoj, Njemačkoj i Švicarskoj.

UN su 1975. godine, koja je bila proglašena Međunarodnom godinom žene, zvanično počele obilježavati ovaj praznik kao Međunarodni dan žena. Cvijet, simbol Međunarodnog dana žena je crveni karanfil.

NE ČITAŠ ŽENE

Kažeš ne čitaš žene
Što bi ti one mogle reći
Naučile su te govoriti
Naučile su te hodati
Naučile su te jesti
Naučile su te pišati
Naučile su te voditi ljubav
Uistinu što bi one
Mogle reći o tebi
I tvome iskustvu
Sva ta stoljeća nisu iznjedrila
Jednu koja bi bila velika
Kao veliki pisac
Kojemu je prala čarape
Kažeš ne čitaš žene
Žene su te učile čitati
Učile pisati
Učile živjeti
Uistinu, dječače
Bio je to
U najboljem slučaju
Uzaludan posao

(Olja Savičević Ivančević)

TEKST: S. Pok         FOTO: Women’s day march poster 1975

Slavonski © 2013 - 2023 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn