MEĐUNARODNI DAN SESTRINSTVA U POŽEGI – Svojom dobrotom, znanjem i toplinom teške trenutke čine lakšima

Datum objave: 12. 5. 2023. | Kategorija: Društvo

POŽEGA – Međunarodni dan sestrinstva, 12. svibnja, obilježen je u Požegi, Pakracu i Lipiku prigodnim javnozdravstvenim akcijama i sadržajima.

Medicinske sestre i tehničari svih županijskih zdravstvenih i zdravstveno-socijalnih ustanova ujedinjeni ispred bolnice, doma zdravlja, zavoda za javno zdravstvo, zavoda za hitnu medicinu, ustanova za kućnu njegu, domova umirovljenika građane su prigodno educirati o potrebi i važnosti zdravog načina života te ujedno promovirati i prezentirati svoj rad s posebnim osvrtom na važnost obrazovanja medicinskih sestara i tehničara. Tijekom javnozdravstvene akcije građani su mogli izmjeriti razinu glukoze u krvi i krvni tlak.

Jedna takva akcija održana je u požeškoj Pješačkoj zoni gdje je medicinske sestre i tehničare u ime Požeško-slavonske županije pozdravio zamjenik županice Ferdinand Troha te im čestitao njihov dan. “Čestitam na plemenitom pozivukojeg savjesno obavljaju. Danas se posebno prisjećamo medicinskih sestara i svega onog što čuvaju. Međutim treba snažnije osvijestiti da su medicinske sestre doslovno 24 sata dnevno 365 dana u godini – medicinske sestre i da svoj poziv shvaćaju i rade na dobro svih nas. Kad medicina i biologija nažalost, učine svoje, još uvijek je tu pokraj vas medicinska sestra koja svojom dobrotom, ljubaznošću i osmijehom čini i te trenutke lakšima, ljepšim i dostojanstvenim. Medicinske sestre su neizostavni dio hrvatskog zdravstva i upućujem iskrene čestitke na njihovom predanom radu.”

Kolegicama i kolegama čestitala je i Vlasta Raštegorac, pomoćnica ravnatelja Doma zdravlja Požeško-slavonske županije za sestrinstvo.”Korona nam je učinila svašta, medicinske sestre podinjele su veliki teret. Sigurno znam za sestre u primarnom zdravstvu, pogotovo za one u kućnoj njezi koje su išle sa specijalnom opremom svojim pacijentima. Tu su i patronažne sestre koje su radile u Covid ambulantama i sve odra dile kako bi svi dobili ono potrebno – od testiranja od zdravstvene njege od dojenčadi do kroničnih bolesnika. A što očekivati u budućnosti, kakva treba biti medicinska sestra budućnosti? Treba biti dobro obrazovana, empatična, oboružana adekvatnim znanjem , brza i kreativna, spremna na improzivacije i da, kako medicina i tehnika napreduju, svakim danom prati sve novosti. A društvo u budućnosti također treba doživjeti promijene. Jer društvo polako počinje shvaćati koje su sve obveze sestara. Jer, kako se mi trudimo pružati pounu uslugu korisnicima tako bi i naši građani trebali snažnije početi razmišljati o svom zdravlju kako bi i sebi i nama olakšali posao i život,” rekla nam je sestra Raštegorac.

A pri kraju životnog vijeka mnogima je potrebno suosjećanje, ljudska toplina i stručna njega koju pružaju posebne sestre, one u Palijativi. “Problemi su veliki, stanovništvo je slabo informirano o našem radu, a sve je više starijih i bolesnih koji su u potrebi,” kaže nam Ana Čorak, magistra sestrinstva, Koordinatorica palijativne skrbi u Požeško-slavonskoj županiji. Služba ima mobilni tim u kojem su sestra prvostupnica i liječnik te koordinator, a prema potrebi uključuje se i psiholog. “Važno je znati kako naša služba raspolaže pomagalima za ljude u potrebi kao i za obitelj jer palijativa se ne brine samo za bolesnika nego i za cijelu obitelj,” dodala je. No, čini se kako su upravo te zadnje riječi opis poslanja svih medicinskih sestara – brinuti o bolesniku, ali tom brigom pomoći i cijeloj obitelji.

TEKST: S. Pok                FOTO: S. Pok

Slavonski © 2013 - 2023 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn