MEĐUNARODNI DAN SESTRINSTVA – Hvala za požrtvovnost, nesebičnost i empatiju!

Datum objave: 12. 5. 2022. | Kategorija: Društvo

POŽEGA – Svake godine 12. svibnja obilježava se Međunarodni dan sestrinstva kao sjećanje na dan rođenja Florence Nightingale (1820. – 1910.), začetnice modernog sestrinstva. Medicinske sestre i tehničari istinski su heroji našeg doba i stoga im hvala.

Svake godine na dan 12. svibnja obilježava se rođendan Florence Nightingale, utemeljiteljice i začetnice modernog sestrinstva. U počast medicinskim sestrama i primaljama Svjetska zdravstvena organizacija prošlu 2020. godinu proglasila je Međunarodnom godinom medicinskih sestara i primalja. Sestre se i dalje suočavaju s nedaćama Covid-19 pandemije i dalje pokazuju posvećenost poslu, ne odustaju pred izazovima, iako borba u takvoj radnoj okolini može ugroziti i njihove živote.

Kroz proteklo pandemijsko razdoblje za svoj su rad doživjele dodatnu pohvalu javnosti, povećala se prepoznatljivost i važnost njihove uloge u društvu, no ipak za sada nisu toliko osjetile i neka ozbiljnija ulaganja u svoju struku od strane vlada i zdravstvenih sustava. Naglašava se kako sestrinstvo može biti rješenje za problem globalno i stalno rastućih zdravstvenih potreba stanovništva. Ulaganjem u sestrinsku radnu snagu moguće je obnoviti, preobraziti i ojačati same zdravstvene sustave radi postizanja zdravstvene pravednosti. Investiranjem u sestrinstvo i poštivanjem prava moguće je učiniti da medicinske sestre budu još snažnije, otpornije, spremnije kao i zadovoljnije pri suočavanju s budućim izazovima.

Svakodnevno se od medicinskih sestara i tehničara traži velika doza požrtvovnosti, nesebičnosti i empatije u obavljanju svih aktivnosti i intervencija. Znamo li to prepoznati? Oni su istinski heroji našeg doba i stoga im hvala.

TEKST: S. Pok     FOTO: Plakat

Slavonski © 2013 - 2023 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn