MEĐUNARODNI DAN RIJEKE SAVE – U čast našoj najduljoj rijeci koja protiče i kroz Sloveniju, Bosnu i Hercegovinu i Srbiju

Datum objave: 01. 6. 2021. | Kategorija: Društvo

SLAVONSKI BROD – Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja i Savska komisija i ove godine prvi dan mjeseca lipnja obilježavaju Međunarodni dan rijeke Save. Osim u Hrvatskoj dan je to koji se, s ciljem promicanja iznimne ekološke vrijednosti, gospodarskih potencijala rijeke, kao i važnosti regionalne suradnje koja doprinosi boljem stanju voda i vodnog ekosustava, obilježava i u Sloveniji, Bosni i Hercegovini i Srbiji.

U četiri države u slivu rijeke Save- Sloveniji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Srbiji, prvi dan mjeseca lipnja obilježava se Međunarodni dan rijeke Save, manifestacija za čiju je hrvatsku organizaciju zaduženo Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja i Savska komisija. Sve aktivnosti u okviru obilježavanja Dana rijeke Save imaju za cilj doprinijeti podizanju svijesti o vodnim bogatstvima i potrebi zaštite voda, kao i promicanju važnosti očuvanja okoliša savskog kraja i njegove biološke raznolikosti s posebnim naglaskom na važnost rijeke za sve segmente života stanovnika- društvene, ekološke i gospodarske.

Sava je rijeka s najduljim vodotokom u Hrvatskoj, duga 946 kilometara od kojih našom zemljom prolazi 510 kilometara, ali i rijeka koja, uz Hrvatsku, protiče i Slovenijom, Bosnom i Hercegovinom te Srbijom i spaja čak tri glavna grada- Ljubljanu, Zagreb i Beograd. Osim navedenih zemalja, sliv rijeke Save obuhvaća i Crnu Goru, a malim dijelom i Albaniju. Zagreb, Slavonski Brod i Sisak tek su neki od hrvatskih gradova smještenih na rijeci čiji sliv karakterizira iznimna biološka raznolikost i kojoj gravitira čak 8 milijuna ljudi, zbog čega ima i izniman utjecaj na gospodarski i društveni život stanovnika.

Zemlje koje dijele rijeku predstavljaju i stranke Okvirnog sporazuma o slivu Save potpisanog u Kranjskoj gori 3.prosinca 2002.godine, radi čije je provedbe osnovana i Međunarodna komisija za sliv rijeke Save. Međunarodni dan rijeke u sve je četiri zemlje obilježen simboličnim postavljanjem oznaka visokih voda na odabranim lokacijama. U Hrvatskoj je to šetnica uz Savu na lokaciji hidrološke postaje Slavonski Brod-Sava, 100 metara nizvodno od mosta.

TEKST: S. Tarbuk     FOTO: voda.hr

Slavonski © 2013 - 2023 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn