MEĐUNARODNI DAN MUZEJA U POŽEGI – Kolaž kulturnih sadržaja uz stvaranje milenijske fotografije i zajedničkih uspomena

Datum objave: 18. 5. 2019. | Kategorija: Kultura

POŽEGA – Prigodnim programom u suradnji s Arheološkim muzejom u Zagrebu i UO Plesna radionica Ilijane Lončar, požeški Gradski muzej obilježio je Međunarodni dan muzej. Uz tematske radionice, izložbu fotografija i vrhunski plesni program, snimljena je i milenijska fotografija s motivom “95” u čast 95 godina postojanja Gradskog muzeja Požega.

Od 1977. godine u organizaciji ICOM-a 18. svibnja obilježava se Međunarodni dan muzeja. Obilježavanjem ovog dana željela se poslati poruka o važnosti muzeja kao mjesta kulturne razmjene te ustanove koja obogaćuje i razvija međusobno razumijevanje, suradnju i mir među narodima. Prošle godine u obilježavanju Međunarodnog dana muzeja sudjelovalo je više od 40 000 muzeja u 158 zemalja. Tema ovogodišnjeg dana muzeja je: „Muzeji kao središta kulture: budućnost tradicije“, odnosno muzej je definiran kao mjesto susreta gdje se potiče suradnja i povezivanje s drugim ustanovama, ali i središnje mjesto lokalne zajednice koje čuva i brine o materijalnoj i nematerijalnoj baštini.

Prigodom obilježavanja ovogodišnjeg Međunarodnog dana muzeja Gradski muzej Požega pripremio je program u suradnji s Arheološkim muzejom u Zagrebu i UO Plesna radionica Ilijane Lončar koji je održan u muzejskim prostorima, ali i na vanjskom prostoru ispred zgrade muzeja.

U sklopu programa predstavljena je publikacija za djecu “Klinci željeznog doba” Arheološkog muzeja u Zagrebu koja je nastala u okviru programa Interreg Danube Transnational Programme, odnosno projekta Iron-Age-Danube financiranog dijelom sredstvima Europske unije. Publikacija je namijenjena djeci i govori o načinu života u starijem željeznom dobu, a uz predstavljanje ove publikaciju održane su i tematske radionice „Obuci halštatskog ratnika”, “Izradi svoj bookmark” i “Šareno platno” namijenjene svim posjetiteljima, a posebno djeci školskog uzrasta. Radionice su vodile Sanja Mišić, učiteljica likovne kulture i Ljiljana Marić, muzejska pedagoginja.

U suradnji s UO Plesnom radionicom Ilijane Lončar požeškoj javnosti predstavio se fotograf Mladen Božičkovića iz Nove Gradiške koji s Ilijanom Lončar surađuje od 2013. godine, a Mladen je autor i milenijske muzejske fotografije. Svoj obol ovogodišnjem Danu muzeja dale su i plesačice UO Plesne radionice Ilijane Lončar. Programom u trajanju od 7 minuta predstavile su se Hana Krpan, Marta Matošević, Ana Marjanović i Lora Matoš. Hana Krpan izvela je solo “U dahu”, Marta Matošević solo “Nošena vjetrom”, a Ana Marjanović, Lora Matoš i Hana Krpan koreografiju “Ritam u nama i oko nas”.

Dio muzejske priče, bio je i gradonačelnik Darko Puljašić koji je s drugim raspoloženim Požežanima sudjelovao u stvaranju milenijske fotografije i zajedničkih muzejskih uspomena.

TEKST: S. Pok       FOTO: S. Pok

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn