MEĐUNARODNI DAN MUZEJA U POŽEGI – Kino na otvorenom, stari šlageri i majsko vino

Datum objave: 19. 5. 2018. | Kategorija: Kultura

naslovna

POŽEGA – Gradski muzej Požega ovogodišnji Međunarodni dan muzeja obilježio je programom osmišljenim u partnerstvu s Hrvatskim planinarskim društvom “Gojzerica”, Veleučilištem u Požegi i Hrvatskim pjevačkim društvom “Vijenac”. Nakon izleta pod nazivom “Beremo biljku lazarkinju”, na sam Dan muzeja, 18. svibnja pripremljen je niz zbivanja – od spravljanja majskog vina za koji je lazarkinja nezaobilazna, do projekcije kultnog filma “Tko pjeva zlo ne misli”.

Međunarodni dan muzeja obilježava se od 1977. godine svakog 18. svibnja na preporuku Međunarodnog vijeća muzeja (ICOM). Na ovaj dan nastoji se prezentirati prethodna dostignuća u muzejskoj djelatnosti, afirmirati muzeje kao javne ustanove te povećati vidljivost ovih kulturnih institucija i naglasiti važnost njihove uloge u zajednici. Za svako izdanje Međunarodnog dana muzeja predlaže se i zajednička tema, a tema ovogodišnjeg Dana muzeja je “Hiper-povezani muzeji: novi pristupi, nova publika” koja treba potaknuti na promišljanje načina na koji nove tehnološke mogućnosti i socijalni senzibilitet mijenjaju suvremenu muzejsku praksu i predstavljaju muzeje kroz novu vizuru.Požeški muzealci su zadanoj temi pristupili na “obrnuti način”, a uz brojne građane, svojim dolaskom Dan muzeja obilježio je i požeški gradonačelnik Darko Puljašić.

nn

“Ove godine je tema hiper povezani muzeji, ali prema novim tehnologijama. Mi smo željeli napraviti nešto suprotno – zasićeni smo novim tehnologijama, mi s našim posjetiteljima komuniciramo putem Facebooka, web stranicama, digitaliziranom građom, ali ono što smo htjeli je zapravo se vratiti koje desetljeće unatrag i podsjetiti kako izgledaju druženja kad se zajedno ide na izlet, kada se zajedno gleda film, kada se spontano ponudi nekoga nečim besplatnim i spontano zapjeva. To smo večeras i učinili, ali u želji da osvijestimo ovaj predivni srednjovjekovni trg i sve njegove potencijale, najveći takav u Hrvatskoj, mjesto druženja i stjecište svih njegovih ulica. Današnjim primjerom želimo ga u budućnosti, kada zato budu stvoreni uvjeti zaživjeti, ” rekla je ravnateljica Gradskog muzeja Požega Maja Žebčević Matić.

m1 m2

Uz radionicu spravljanja majskog vina s biljkom lazarkinjom, održana je i projekcija filma “Tko pjeva zlo ne misli”u malom improviziranom kinu na otvorenom, na zelenom otoku središnjeg trga i to povodom 100 rođendana Požežanke glumice Mie Oremović, a film je povremeno prekidan starogradskim pjesmama u izvedbi “Vijenca”. Tijekom dana muzej je bio otvoren s brojnim radionicama za djecu i s besplatnim vodstvom kroz izložbu “Kad bi drveće hodalo”.

TEKST: S. Pok     FOTO: S. Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn