MEĐUNARODNI DAN MUZEJA U GRADSKOM MUZEJU NOVA GRADIŠKA – Izložba “Sadržaj gradskih praznina” Antuna Maračića

Datum objave: 15. 5. 2021. | Kategorija: Kultura

NOVA GRADIŠKA – Međunarodni dan muzeja 18. svibnja, Gradski muzej Nova Gradiška obilježit će izložbom “Sadržaj gradskih praznina” renomiranog umjetnika rodom iz Nove Gradiške Antuna Maračića.

I ove godine, 18.svibnja, diljem svijeta bit će obilježen Međunarodni dan muzeja, jedinstvena manifestacija kojom te kulturne institucije, od sada već davne 1977.godine, nastoje skrenuti pozornost šire javnosti na kulturnu baštinu i ulogu muzeja u njenom očuvanju. Prema prijedlogu Međunarodnog savjeta za muzeje, referirajući se na pandemiju, manifestacija će ove godine biti organizirana pod sloganom “Budućnost muzeja: oporavak i ponovno osmišljavanje”, a tradicionalno će joj se, sjajnim sadržajem, pridružiti i Gradski muzej Nova Gradiška.

Ove je godine to izložba “Sadržaj gradskih praznina”, autora Antuna Maračića, renomiranog umjetnika, rođenog Novogradiščanina, koji je u rodnom gradu, posljednji put samostalno izlagao 1992. godine. Uz diplomu likovne umjetnosti na Pedagoškoj akademiji u Zagrebu, a potom i one slikarstva na Akademiji likovnih umjetnosti, Maračić je široj javnosti poznat i kao autor brojnih tekstova o umjetnosti, kustos i pisac kritičar, dobitnik Vjesnikove nagrade Josip Račić, te voditelj niza uspješnih Galerija- SC, Zvonimir, PM u Zagrebu, Umjetničke galerije u Dubrovniku i, trenutno, Galerije Forum.. Kao multimedijalni umjetnik priredio je više od 40 samostalnih i sudjelovao u stotinjak skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu, te izveo više vlastitih akcija i performansa.

Zbog svega toga, izložba kojom će se predstaviti sugrađanima, ali i svim ostalim poklonicima kulture i umjetnosti, događaj je koji se ne propušta. Navratite, stoga u utorak, 18.svibnja u 19 sati u galerijski prostor Gradskog muzeja Nova Gradiška i otkrijte umjetnički rukopis Antuna Maračića.

TEKST: S. T.        FOTO: Plakat

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn