MEĐUNARODNI DAN MUZEJA – Ovogodišnja tema je “Moć muzeja”

Datum objave: 17. 5. 2022. | Kategorija: Kultura

POŽEGA – Međunarodni dan muzeja, na inicijativu MDC-a u Hrvatskoj se obilježava od 1980. godine, a toj inicijativi od samih početaka pridružio se i Gradski muzej Požega.

Obilježavanje Međunarodnog dana muzeja, 18. svibnja, pokrenuo je 1977. godine Međunarodni savjet za muzeje (ICOM). Svake godine svojim članovima (muzejima i stručnjacima koji rade u muzejima) ICOM preporuča temu vezanu za aktualne trendove i zbivanja u muzejskoj zajednici. Tom prilikom muzeji diljem svijeta skreću pozornost široj javnosti na kulturnu baštinu i ulogu muzeja u njenom očuvanju.

Međunarodni dan muzeja, na inicijativu MDC-a u Hrvatskoj se obilježava od 1980. godine, a toj inicijativi od samih početaka pridružio se i Gradski muzej Požega. S ciljem promoviranja svoga rada tog dana muzeji organiziraju različita događanja i programe. Ovogodišnja tema Međunarodnog dana muzeja je Moć muzeja. Muzeji su posebna mjesta za otkrivanje i podučavanje o našoj prošlosti te otvaraju naš um novim idejama – to su dva bitna koraka u izgradnji bolje budućnosti. U nju vjeruju i u Gradskom muzeju Požega te su unatoč ograničenim mogućnostima zbog adaptacije i dogradnje muzejskih prostora ovaj dan odlučili obilježiti određenim programima koji su predstavljeni na plakatu. Pozivaju sugrađane da im se pridruže na događanjima.

TEKST: S. P. /gmp             FOTO: Plakat

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn