MATICA HRVATSKA POŽEGA – U sklopu Dana Matice hrvatske održana promocija časopisa Vijenac

Datum objave: 06. 2. 2019. | Kategorija: Kultura

POŽEGA – Uz obilježavanje Dana Matice hrvatske u Požegi, sinoć se u prostorima Hrvatske gopspodarske komore održala promocija časopisa Vijenac.

Srdačnu dobrodošlicu svim okupljenima uputila je predsjednica ogranka Matice hrvatske u Požegi, Ljiljana Marić. „ Što nas je večeras ovdje okupilo? Rekla bih prije svega ljubav, nema jače i uzvišenije pokretačke snage od te emocije. Ljubav prema našoj domovini, prema hrvatskoj riječi, prema hrvatskoj kulturi općenito i prema ljudima nadasve. Trudili smo se kroz ovu proteklu godinu uraditi nešto što će nas sve skupa činiti boljima, plemenitijima, domoljubnijima, tolerantnijima, obrazovanijima, ” naglasila je Marić.

Tijekom prošle godine požeški ogranak Matice hrvatske organizirao je 17 događanja te još dva događanja u suradnji s Ličkim zavičajnim društvom Vila Velebita. “Naš najznačajniji događaj bili su Dani Matice hrvatske koji su održani tijekom veljače i ožujka. U sklopu tih dana predstavili smo knjige iz biblioteke “Hrvatska povijest” izdavača Despot Infinitus, održana je projekcija dokumentarnog filma “Macelj – Titovo stratište”, poslušali smo predavanje o prvom hrvatskom svecu te uživali koncertnom dijalogu, saznali smo „Može li se biti svjetski uspješan i u Slavoniji?, odgovor je naravno  može, a o čemu su svjedočili informatičari iz Osijeka“. Predstavljena je i nagrađena knjiga Božice Brkan „Umrežena“. Vjerujemo i nadamo se da će ubuduće biti više publike na svim našim ali i ostalim kulturnim događanjima u gradu jer narod bez svoje kulture, bez svoga jezika nije više narod. To je ono za što su se stoljećima borili naši preci živeći u različitim državnim zajednicama, a sada kada imamo svoju vlastitu državu bilo bi više nego žalosno da zanemarujemo taj segment državnosti. Želim svima nama da u tome ustrajemo.“ rekla je predsjednica Ljiljana Marić.

Na promociji Vijenca govorio je i glavni urednik, Goran Galić koji za ovu prigodu kaže : „Ove godine se navršava 150 godina od pokretanja Vijenca koji je bio središnji hrvatski list 19. stoljeća , dakle to je list u kojemu je stvarana nacionalna hrvatska književnost u kojem su svoja djela objavljivali vodeći hrvatski pisci realizma i početaka moderne. Najpoznatiji urednik Vijenca bio je August Šenoa a danas ćemo predstaviti njegov rad i rad svih drugih urednika iz te prve serije Vijenca koji je izlazio od 1869. do 1903.godine. To je vrijeme Vijenac odigrao veliku ulogu u pozicioniranju Zagreba kao hrvatskog središta kulturnog života. Uz to ove godine obilježavamo i 25 godina od pokretanja novog Vijenca kojeg je Matica hrvatska obnovila 1993. godine nastavljajući tradiciju samoga Vijenca. On danas izlazi kao dvotjednik, kao novine za kulturu i on je izrastao kroz ovih 25 godina u središnje hrvatske novine za kulturu. Za Vijenac pišu vodeći hrvatski kritičari, novinari, i mislimo da je to najveća snaga Vijenca i to što novine poput Vijenca u hrvatskoj više ne postoje. Njeguje staro novinarstvo, dubinsko , analitično i u njemu možete pročitati tekstove koji se ne potroše za jedan dan nego imaju trajnu vrijednost.“

Akademik Josip Bratulić o obnovi ogranka Matice hrvatske u Požegi kaže: „To mi je drago jer tamo gdje je bila Matica hrvatska ona je okupljala ljude dobre volje, uvijek se radilo, sastajalo se, imalo se nekakvih planova, prijedloga a tamo gdje se ljudi sastaju u dobroj vjeri i u prijateljstvu uvijek dođe dobra misao, dobra namjera. I upravo je Vijenac postavlja i postaje svjedočanstvo da smo nešto dobro napravili.“

Vijenac se tiska u 6000 primjeraka od kojih je 3750 stalnih pretplatnika, a ostatak se distribuira po kioscima Tiska. Uz promociju Vijenca, sinoć je održana i godišnja skupština Matice hrvatske, a Dani matice hrvatske u Požegi nastavljaju se nizom kulturnih zbivanja do kraja veljače.

TEKST: A. Nedela      FOTO: A. Nedela

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn