MATICA HRVATSKA – Miro Gavran, najpoznatiji novogradiški zavičajnik na novoj odgovornoj dužnosti

Datum objave: 19. 11. 2021. | Kategorija: Kultura

NOVA GRADIŠKA – Miro Gavran, najizvođeniji hrvatski dramski pisac i jedan od najpoznatijih novogradiških zavičajnika, novi je predsjednik Matice hrvatske izabran na četverogodišnji mandat većinom glasova Skupštine.

Institucija koja već skoro dva stoljeća čuva i promiče nacionalni i kulturni identitet u područjima umjetničkog, znanstvenog i duhovnog stvaralaštva, gospodarstva i javnoga života te skrbi za društveni razvitak, Matica hrvatska, ima novog predsjednika. Odlučili su tako, većinom glasova, odbornici, izabravši na novi četverogodišnji mandat, Miru Gavrana, najizvođenijeg hrvatskog dramskog pisca i jednog od najpoznatijih novogradiških zavičajnika kojemu je protukandidat bio dosadašnji predsjednik Stipe Botica. Osim predsjednika, na novi četverogodišnji mandat izabrani su i članovi Predsjedništva MH, Glavnog odbora, Nadzornog odbora i Časnog suda.

Po Gavranovim dramama i komedijama nastalo je više od 400 kazališnih premijera širom svijeta, a vidjelo ih je više od tri milijuna ljudi. Jedini je živući dramatičar u Europi s kazališnim festivalom njemu u čast, izvan zemlje rođenja, na kojem se igraju isključivo predstave nastale po njegovim tekstovima. Festival od 2003. djeluje u Slovačkoj, u Trnavi, pod nazivom Gavranfest, od 2013. u Poljskoj, u Krakovu, od 2016. u Češkoj, u Pragu, a 2019. održao se u njemačkom Augsburgu. “Dobio sam istinsku želju pokušati učiniti nešto dobro za Maticu hrvatsku, za njezine ogranke i odjele, a posredno i za našu domovinu. Kao književnik sam u proteklim desetljećima velik dio svoga vremena posvetio nastupima i po najmanjim mjestima u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, kao dijete seoskih učitelja zarana sam postao senzibiliziran za onaj tzv. prosvjetiteljski aspekt djelovanja Matice hrvatske na kojemu ona ustraje od svoga osnutka, kao kazališni čovjek surađujući s različitim teatrima uvijek sam nastojao da moje predstave dođu u svako, i najmanje mjesto u kojem postoje osnovni uvjeti za donijeti ljudima kazališnu čaroliju. Usto, radeći svojedobno kao ravnatelj Teatra &TD, a u proteklih devetnaest godina vodeći Teatar Gavran, nikada nisam poslovnu godinu završio u minusu, imam taj gen odgovornosti u sebi i osjećaj za organizaciju, a čini mi se dobrim da to krasi predsjednika svake udruge”, izjavio je u razgovoru za Matičin Vijenac, novi predsjednik institucije koja će slijedeće godine obilježiti 180.rođendan.

TEKST: S. Tarbuk              FOTO: D. Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn