MAGISTRI TAMBURE KOD ŽUPANA – “U Slavoniji se uvijek s tamburom rađalo i umiralo, ratovalo i svatovalo..”

Datum objave: 15. 7. 2019. | Kategorija: Društvo

POŽEGA – Sašu Botičkog, Antuna Adžića i Ivana Karadžu, profesore na požeškoj Glazbenoj školi koji su magistrirali na tamburi u prvoj generaciji na Glazbenoj akademiji u Osijeku primio je danas požeško-slavonski župan Alojz Tomašević.

Članovi tamburaškog sastava „Posegana“ i profesori na požeškoj Glazbenoj školi, Požežani, Saša Botički, Ivan Karadža i Antun Adžić među prvih su devet magistara tamburaškog umijeća, a titulu su stekli na studiju Tamburaškog umijeća – Odsjeku za instrumentalne studije Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku.
“Upravo smo završili diplomski studij tamburaškog umijeća u Osijeku, novootvoreni studij koji je trajao dvije godine. Mi smo svi završili kao profesori glazbene kulture, međutim, kako se bavimo tim instrumentima, prvenstveno bisernica i brač, kada se otvorila mogućnost studiranja nismo je propustili. Praktični dio, koncert imali smo 19. lipnja, potom smo imali usmeni dio i sada smo postali prvi diplomanti tamburaškog umijeća i nadamo se kako će i druge kolege slijediti naš primjer,” rekao je profesor Saša Botički.

Na njihovom uspjehu i zalaganju u promicanju tamburaške glazbe na prijemu u njihovu čast čestitao im je požeško-slavonski župan Alojz Tomašević. “Magistar tamburaškog umijeća – to zvuči prelijepo! Čast mi je primiti vas i ponosan sam što prvi magistri dolaze iz naše Glazbene škole kojoj je Županija osnivač. Ponosan sam i kao čovjek koji voli tamburašku glazbu jer to je tradicija i kultura našeg prostora. Slušao sam vas bezbroj puta i drago mi je da ste postali magistri, da ste profesori koji svoju ljubav prema tamburi prenose novim generacijama,” rekao je župan.

“Siguran sam da ćete kao prva generacija magistara biti upisani zlatnim slovima u povijest Glazbene škole Požega i čestitam vam što niste zaboravili Slavoniju i svoju Požegu već ostali ovdje i dokazali vrijednost tamburaške tradicije. Ove godine u Požegi imamo i 50 godina tamburaškog festivala i osobno bih volio da se u punom sjaju vrati tom festivalu naziv “Zlatne žice Slavonije” te da taj festival i dalje bude kao kroz pet desetljeća posvećen tamburi. Slavonija je uvijek pjevala, a s tamburom i konjima mi smo i rađali se, i umirali i ratovali i svatovali – pa neka tako bude i ubuduće.”zaključio je župan Tomašević.

TEKST: S. Pok      FOTO: S. Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn