LORA POŽEGA – Veliki interes za besplatne radionice na temu energetske obnove obiteljskih kuća

Datum objave: 15. 7. 2020. | Kategorija: Društvo

POŽEGA – Javna ustanova Lokalna razvojna agencija Požega LORA, organizirala je u prostoru Poduzetničkog inkubatora u Požegi informativne radionice kako bi svim zainteresiranim sugrađanima prezentirala javni poziv za dodjelu sredstava za sufinanciranje mjera energetske obnove obiteljskih kuća te pomogla u postupku prijave. Sa zaprimanjem prijava Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost započinje 1. rujna 2020. godine, a LORA je do sada održala tri radionice za gotovo 80 zainteresiranih građana.

Posljednji javni poziv za energetsku obnovu obiteljskih kuća je objavljen davne 2015. godine i već tada je naišao na veliki interes javnosti. U proteklom razdoblju se intenzivno radilo na formiranju novoga poziva koji dočekan s velikim zanimanjem, a informativne radionice pokazale su se kao najbolji način kako pomoći građanima u pripremi prijave, kaže ravnateljica Javne ustanove Lokalna razvojna agencija Požega Andreja Menđel.

“Budući da smo u međuvremenu zaprimili puno upita vezano uz sam poziv i pripremu dokumentacije, smatrali smo da je najefikasnije organizirati radionice. Zaključno s današnjim danom zaprimili smo 78 prijava zainteresiranih građana, do sada su održane 3 radionice, planiramo održati još minimalno 3 (jednu ovaj tjedan i jednu idući tjedan), a po potrebi i više, ukoliko bude zainteresiranih građana. Prijave zaprimamo do kraja ovoga tjedna, a ukoliko se pokaže potrebnim, taj rok možemo i produžiti,” rekla je ravnateljica Menđel.

Radionice su osmišljene kroz dva dijela. U prvom dijelu prezentiran je sam poziv, te se građani upućuju na prihvatljive aktivnosti, opravdanost troškova i obveznu dokumentaciju. Prolazi se i kroz sam postupak prijave, budući da po prvi puta prijava na ovakvu vrstu poziva ide elektroničkim putem, preko obrasca e-prijave, kreiranog od strane Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Drugi dio radionice rezerviran je pak za sve upite građana i za rješavanje problema koji su specifični za određene projektne prijedloge.

“U posljednje vrijeme svi objavljeni pozivi traju vrlo kratko jer se predviđena sredstva jako brzo iskoriste, a budući da se na ovaj poziv jako dugo čekalo, smatram da će i ovdje vrijeme prijave biti od presudne važnosti. Prijave na navedeni poziv kreću od 1. rujna ove godine, vrijeme zaprimanja započinje u 9 sati, stoga najveći naglasak stavljamo na samu pripremu obvezne dokumentacije, kako bi građani spremni dočekali otvaranje poziva. Naša uloga u ovome pozivu je isključivo informativnog i savjetodavnog karaktera, cilj nam je pripremiti i informirati građane, te također rasteretiti energetske certifikatore, koji u ovome pozivu imaju vrlo veliku ulogu i odgovornost, dodaje ravnateljica Menđel.

Odaziv građana potvrda je kako su prepoznali značaj dobre i pravovremene informacije pa su tako prišlog tjedna održane dvije radionice, a isto tako u ageniciji planiraju i ovaj te idući tjedan. Daljnji raspored ovisi o broju zainteresiranih građana.

“Jedna radionica se održava u dopodnevnim, a druga u popodnevnim satima, kako bismo omogućili dolazak i osobama kojima jedan od termina ne odgovara zbog radnih obveza. Zbog pridržavanja epidemioloških mjera smo broj sudionika na informativnim radionicama ograničili na 15, a odlučili smo se organizirati onoliko radionica koliko bude zainteresiranih građana. Prijave na radionicu su otvorene od 2. srpnja do kraja ovoga tjedna, ali ukoliko bude veći broj zainteresiranih, produžit ćemo rok za prijavu, što ćemo objaviti na službenim internetskim stranicama Grada Požege.”

“Osobno smatram da je ovo jako dobra prilika za sve one koji se žele prijaviti, budući da je prijavljivanje preko sustava smanjilo ne samo administrativne troškove, nego i red čekanja u pošti ili odlazak u Zagreb kako bi se projektni prijedlozi predali u pisarnicu Fonda, ali je ujedno pružilo svima iste uvjete prijave. Vremena za pripremu dokumentacije ima dovoljno, tako da se nadam da će veliki broj projekata prijavljenih od strane naših sumještana biti- uspješno prijavljen,” zaključila je ravnateljica Menđel.

Svi građani koji su zainteresirani za sudjelovanje na informativnoj radionici, mogu se prijaviti na broj 034/270-203 ili putem e-maila: lo-ra@pozega.hr.

TEKST: S. Pok      FOTO: S. Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn