LOGOR BUČJE: Trideset i dvije godine od razmjene logoraša i isto toliko godina traganja za istinom

Datum objave: 17. 1. 2024. | Kategorija: Društvo

BUČJE – U organizaciji Udruge logoraša srpskog koncentracijskog logora „Bučje“, upriličen je program obilježavanja trideset i druge obljetnice razmjene logoraša.

Zloglasni logor Bučje postojao je od kolovoza 1991. do siječnja 1992. godine, a u tom razdoblju kroz njega je prošlo preko 300 zarobljenika, uglavnom hrvatskih vojnika, ali i hrvatskih civila, među kojima su bili i žene i djeca. Među zatočenicima su bili i civili srpske nacionalnosti koji su se odbili priključiti srpskim paravojnim postrojbama ili su surađivali s Hrvatima.

Logoraši su držani u nehumanim uvjetima, a mnogi od njih su bili izloženi sustavnom psihičkom i tjelesnom mučenju kojem je podlegao neutvrđen broj zatočenika. U prosincu 1991. godine preostale zatočenike srpske su postrojbe premjestile u logor Stara Gradiška, a slobodu su dočekali u razmjeni izvršenoj 16. siječnja 1992. godine.

Povodom 32. obljetnice razmjene posljednjih logoraša, počast svim ubijenim poginulim i nestalim hrvatskim braniteljima i civilima u Domovinskom ratu odali su članovi Udruge logoraša srpskog koncentracijskog logora „Bučje“ Požeško-slavonske, Sisačko-moslavačke i Splitsko-dalmatinske županije te obitelji poginulih i nestalih logoraša, predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata, izaslanik predsjednika Republike Hrvatske i posebni savjetnik za veterane Domovinskog rata Marijan Mareković, izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora, saborska zastupnica i pakračka gradonačelnica Anamarija Blažević, izaslanica predsjednika Vlade Republike Hrvatske i Ministarstva hrvatskih branitelja Ivona Paltrinieri, ravnateljica Uprave za zatočene i nestale te izaslanik Ministarstva obrane, umirovljeni general bojnik Željko Živanović.

Počast su odali i zamjenik požeško-slavonske županice Ferdinand Troha i pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Požege Maja Petrović, izaslanstvo gradova Pakraca i Lipika predvođeno lipičkim gradonačelnikom Vinkom Kasanom zajedno s predstavnicima Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Pakrac-Lipik, izaslanstvo Grada Daruvara, predstavnici Hrvatske vojske i policije te maratonci Glasnici istine i sudionici 11. Memorijalne utrke Logor Bučje 2024.

U ime Udruge logoraša srpskog koncentracijskog logora „Bučje“, obratila se Ivana Rihter predsjednica udruge i kćerka Bohumila Dostala, nestalog hrvatskog branitelja i zatočenika logora na Bučju. “Hvala vam što smo se okupili u ovako velikom broju i što na ovaj način čuvamo uspomene na žrtve iz Domovinskog rata. Razmijenjeni logoraši svake godine kao i danas slave svoj drugi rođendan. Moramo pronositi istinu o razmijenjenim logorašima koji su proživjeli pakao u neljudskim i nehumanim uvjetima i preživjeli zahvaljujući samom Bogu. U stalnoj smo potrebi, zbog nezaliječenih rana za našim nestalima i ubijenima, iznova podsjećati javnost zašto se svake godine okupljamo i kakve je sve strahote proživio hrvatski narod. Podsjećam da još uvijek tragamo za 23 nestala logoraša logora Bučje među kojima je i dr. Ivan Šrete,”istaknula je Rihtar.

Pripadnik 123. brigade Hrvatske vojske, Josip Širić, podsjetio je na važan događaj kada je 26. prosinca oslobođeno zloglasno neprijateljsko uporište u Bučju. Istaknuo je također kako se stvari koje su se dešavale u logoru Bučje nikada ne smiju zaboraviti naglasivši da pojedinac koji zna istinu treba tu istinu i izreći.Prigodom obljetnice obratio se i zamjenik požeško-slavonske županice Ferdinand Troha, stavivši naglasak na istinu o obrambenom Domovinskom ratu koju iznova treba ponavljati.

“Na pamet mi padaju riječi našeg kardinala Franje Kuharića koji je tih ratnih godina rekao kako postoje istine od kojih se ne može odstupiti, postoje granice s kojih se ne može povući i postoje vrijednosti na kojima treba ustrajati. To nam svima treba odzvanjati u ušima u svim trenucima kada se spominjemo naše Domovine, hrvatskih branitelja i naših logoraša koji su ovdje stradali jer su voljeli svoju Hrvatsku. Istina od koje ne možemo odstupiti je da je Hrvatska napadnuta, da se branila i obranila u Domovinskom ratu na častan način. Moramo biti svjesni patnje koja je vidljiva na brojnim licima ovdje i moramo je biti svjesni i kada odemo odavde. Naše kršćanske i hrvatske vrijednosti su te na kojima trebamo ustrajati i zato je dobro da su ovdje danas djeca, da sve čuju i sutra ustraju na svjedočanstvima i očuvanju temeljnih vrijednosti proisteklih iz Domovinskog rata,” rekao je Troha.

Zahvalu za očuvanje spomena na sve poginule i nestale hrvatske branitelje i civile, okupljenima je uputila Anamarija Blažević, gradonačelnica Grada Pakraca, saborska zastupnica i izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora. Također, uputila je zahvale Ministarstvu hrvatskih branitelja i Vladi Republike Hrvatske koji ustraju na pronalasku nestalih što je obiteljima od iznimne važnosti. Spomenula se i riječi dr. Ivana Šretera „Okanite se ludila“ te istaknula kako te riječi upućuje svima onima koji ne cijene žrtvu i pokušavaju izokrenuti istinu, bacajući sjenu na obrambeni Domovinski rat.

Trideset i drugoj obljetnici razmjene logoraša nazočili su i učenici osnovnih škola iz Lipika, Pakraca, Sirača i Daruvara koji su se sa svima okupljenima uputili u Hrvatski dom dr. Franjo Tuđman u Pakracu gdje je nastavljen program i premijerno prikazan dokumentarni film „Magistrala ratnog zločina – Logor Bučje“.

IZVOR: PSŽ

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn