LJETO U KNJIŽNICI – Otvorena izložba astrofotografija “Stari gradovi pod zvijezdama”

Datum objave: 14. 7. 2022. | Kategorija: Kultura

POŽEGA – “Stari gradovi pod zvijezdama” izložba je astrofotografija starih gradova iz regije autora Hrvoja Mikolčevića. Izložba će biti otvorena u Galeriji svjetlosti od 14. srpnja do 17. kolovoza.

Iza izložbe stoji kompleksni projekt koji sufinancira Ministarstvo kulture i medija, a autor je pripremio tek mali dio onog što ga je kroz objektiv i uz pomoć različitih uređaja oduševljavalo noćima na drevnim lokacijama. Riječ je o 20 fotografija velikog formata na kojima je predstavljeno 18 lokacija – Utvrda Čaklovec, Stupčanica, Gračanica, Dolački grad, Crkva sv. Dimitrija u Brodskom Drenovcu, Bedemgrad, Benediktinska opatija sv. Mihovila (Rudine), Benediktinski samostan sv. Margareta (Bijela), Stari grad Velika, Manastir sv. Nikole, Kamengrad i drugi.

“Tema su gradovi pod zvijezdama, fotografije su nastale isključivo noću na ruševinama i ostatcima starih gradova koji su razasuti po Požeškim gorama i šire. Jer, po oborncimaslavonskih gora razasuto je mnoštvo ruševina starih srednjovjekovnih gradova, samostana i utvrda. Dio njih je djelomično obnovljen ili konzerviran, ali većina je prepuštena zaboravu i polako nestaje. Želja mi je bila prikazati bar neke od njih pod noćnim nebom koje je isto kao u doba njihova zenita i barem na tren vratiti se u doba kad smo iz gradova mogli vidjeti zvijezde,” rekao je autor Mikolčević.

O fotografijama za koje je bilo potrebno puno ljubavi, još više strpljenja, a često i dobra tjelesna sprema kako bi se stiglo do željene lokacije pred brojnom požeškom publikom u Galeriji svjetlosti govorili su i ravnateljica Gradske knjižnice Aleksandra Šutalo te veliki zaljubljenik u prirodu i zvijezde rendžer u mirovini Miro Mesić sa svojom četveronožnom pratiljom.

TEKST: S. Pok           FOTO: S. Pok

Slavonski © 2013 - 2023 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn