LJETNA ŠKOLA ZNANOSTI U POŽEGI – Mladi i kreativni u inspirativnom ozračju stvaraju projekte za bolju budućnost

Datum objave: 03. 8. 2019. | Kategorija: Društvo

POŽEGA – U organizaciji Društva za edukaciju izvan okvira (EVO), uz potporu Grada Požege, sedmi put se u požeškoj Gimnaziji održava Ljetna škola znanosti (Summer School of Science) namijenja darovitim učenicima. Ove godine sudjeluje pedesetak polaznika iz 17 država svijeta, a mlade znanstvenike danas je posjetio i požeški gradonačelnik Darko Puljašić te rado i sam sudjelovao u radionicama.

Ljetna škola znanosti međunarodni je znanstveno-istraživački program za učenike srednjih škola koji već šesnaestu godinu za redom okuplja najmotiviranije srednjoškolce iz cijelog svijeta, pružajući im jedinstvenu priliku da pod vodstvom mladih znanstvenika s vodećih svjetskih institucija razvijaju i dijele svoj entuzijazam prema znanju i otkrićima. U Požegi su mladi znanstvenici okupljeni sedmi put, a i ove godine imaju priliku u inspirativnom ozračju upoznati se se s trenutnim dostignućima umjetne inteligencije i neuroznanosti, istražiti tajne psihologije te otkriti neka inovativna rješenja temeljena na kemiji i biologiji.

Ljetnu školu znanosti u Požegi tijekom nekoliko godina rada prošlo je više od 400 učenika srednjih škola iz više od 20 zemalja, a postigla je iznimne rezultate, rekao je tanik Društva EVO dr. sc. Sebastijan Dumančić koji je s organizatoricom radionica Nikolinom Šoštarić, doktorandicom na Sveučilištu u belgijskom Leuvenu, upoznao gradonačelnika Puljašića s ovogodišnjim sudionicima i njihovim projektima.

“Polaznici nam ove godine dolaze iz Hrvatske, Mađarske, Srbije, Njemačke, Italije sve do Kanade. Istraživanja koja provode iz različitih su područja znanosti od umjetne inteligencije, neuroznanosti, kemije, biologije do robotike,” rekao je dr. sc. Dumančić.

“Kroz godine rada na ovoj ljetnoj školi vidimo da mladim to jako puno znači i da im je često baš to onaj dodatni poticaj da se zaista krenu baviti znanošću. Mislimo da je to vrlo bitno jer je to zapravo polje budućnosti – ako nas umjetna inteligencija zamijeni u nekim rutinskim poslovima, ono što stvarno ostaje na kraju jest znanost i znanstvenici će uvijek biti potrebni svakom društvu,” rekla je Nikolina.

Gradonačelnik Darko Puljašić s velikim zanimanjem pratio je predstavljanje svih projekata upoznao se s mladim znanstvenicima te njihovim idejama, a rado je i osobno pomogao u jednom od istraživanja. Oduševljen viđenim kako je naglasio, ali razočaran činjenicom da u znanstvenim kampovima ovogodišnje škole nema ni jednog požeškog srednjoškolca.

“Bilo mi je veliko zadovoljstvo doći i zahvaliti se organizatorima koji su doista na ovu Ljetnu školu znanosti u Požegi doveli gotovo cijelu Europu i šire, zahvaliti predavačima i svim dragim ljudima koji pružaju mogućnost ne samo Požežanima već i cijeloj Hrvatskoj da dođu i nauče nešto novo i nadahnjujuće. Znanost svima nama može pomoći kako bi živjeli bolje, kvalitetnije i u zdravijem okolišu. Ovdje sam vidio nekoliko iznimnih projekta, spomenut ću primjerice samo jedan – da se u proizvodnji više ne vrše ispitivanja na životinjima već da to radi računalo – doista sam zadivljen. Nadam se da se vidimo i dogodine, a svakako preuzimam na sebe obvezu i angažirat ću se kako bi među sudionicima bilo bar 15 do 20 posto požeških srednjoškolaca jer u njihovom gradu, na njihovom pragu imaju jednu prekrasnu priču i nisam zadovoljan što ove godine ne sudjeluje nitko iz Požege,” rekao je gradonačelnik.

Ljetna škola znanosti traje do 18. kolovoza,uz dnevna,organizira i zanimljiva večernja predavanja, koja će biti otvorena za javnost, a službeni jezik škole je engleski.

TEKST: S. Pok       FOTO: S. Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn