LJETNA ŠKOLA ZNANOSTI U POŽEGI – Istraživački projekti, radionice i predavanja vodećih svjetskih znanstvenika

Datum objave: 25. 7. 2019. | Kategorija: Društvo

POŽEGA – U organizaciji Društva za edukaciju bez okvira iz Zagreba i ove godine u Gimnaziji u Požegi održat će se Ljetna škola znanosti. Otvorenje Ljetne škole znanosti održat će se u nedjelju 28. srpnja u 20 sati, u zgradi Gimnazije Požega, a Otvoreni dani Ljetne škole znanosti bit će 3. i 4. kolovoza. Posjetitelji će biti upoznati sa istraživačkim projektima, te radionicama koje su pripremljene isključivo za požeške srednjoškolce.

Ljetna škola znanosti održat će se u prostorijama Gimnazije Požega već sedmu godinu zaredom, u periodu od 28. srpnja do 18. kolovoza 2018. godine. “Riječ je o međunarodnom znanstveno-istraživačkom programu za učenike srednjih škola koji već šesnaestu godinu za redom okuplja najmotiviranije srednjoškolce iz cijelog svijeta, pružajući im jedinstvenu priliku da pod vodstvom mladih znanstvenika s vodećih svjetskih institucija razvijaju i dijele svoj entuzijazam prema znanju i otkrićima. Informacije o programu dostupne su na našim mrežnim stranicama: https://drustvo-evo.hr/s3,” pojasnio je tajnik Društva EVO Sebastijan Dumančić.

Ove godine uz dnevni, Škola nudi i bogati večernji program sa zanimljivim predavanjima, te će tako sudionici Ljetne škole znanosti, između ostalog, imati prilike poslušati predavanja vodećih svjetskih znanstvenika s prestižnih znanstvenih institucija poput Sveučilišta Cambridge i Oxford, švicarskog ETH u Zurichu, te mnogih drugih.

Ljetna škola znanosti u Požegi kroz samo nekoliko godina rada dala je iznimne rezultate i obuhvatila značajan broj učenika srednjih škola (400-tinjak polaznika iz preko 20 zemalja), a polaznicima je posebno uzbudljivo što imaju jedinstvenu priliku raditi na izazovnim projektima rame uz rame sa priznatim znanstvenicima i stručnjacima. Tako će se ove godine polaznici Ljetne škole imati priliku upoznati s trenutnim dostignućima umjetne inteligencije i neuroznanosti, izraditi vlastiti helikopter, te istražiti što nam evolucija može otkriti o psihologiji.

“Učenici imaju priliku sudjelovati u simuliranom procesu znanstvenog istraživanja, od izrade eksperimenata do prezentacija rješenja, tako da svi polaznici moraju na kraju projekta napisati znanstvene članke o tome što su radili, a onda te rezultate prezentirati baš kako to rade i pravi znanstvenici. Uvjereni smo da i ostali građani prepoznaju vrijednost ovog programa, te se nadamo da ćemo ih imati priliku ugostiti u velikom broju na ovogodišnjoj Ljetnoj školi znanosti,” naglasio je dr. sc. Sebastijan Dumančić.

TEKST: S. P.      FOTO: S. P./ M.Š.

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn