LIDRANO 2020 – Državni izbornik Mario Kovač: Što se više održava, Lidrano je sve bitniji

Datum objave: 10. 3. 2020. | Kategorija: Društvo

POŽEGA – Županijska smotra literarnog, dramskog i novinarskog izraza koja se ponosi gotovo tri desetljeća dugom tradicijom okupila je danas u Požegi oko 200 učenika i mentora iz osnovnih i srednjih škola Požeško-slavonske županije. Domaćin ovogodišnje smotre je Gimnazija Požega, a u prosudbi dramskog izraza sudjelovao je i državni izbornik dr. sc. Mario Kovač, glumac i redatelj.

Mario Kovač već tradicionalno je izbornik u slavonskom području, a kako kaže, značaj ovakvih susreta sve je bitniji za stvaranje novih kulturnih pregalaca, ali i osviještenih konzumenata kulturne ponude “Što se više LIDRANO održava, što više godina ima, vidi se da je sve bitniji. Iz godine u godinu, mnogi mladi glumci i glumice, pokazalo se, “pekli” su svoj zanat ili se zaljubili u kazalište između ostalog i putem ovakvih susreta, ” kaže Mario.

“Možda baš za ovo izborno područje kojem sam ja povjerenik, a to je Slavonija i Baranja, to je najbolje od izražaja došlo ove godine jer je nagradu hrvatskog glumišta za glavnu žensku ulogu, za najbolja glumačka ostvarenja u drami, dobila Ana Marija Veselčić. To je glumica iz Vinkovaca koja je dvije godine zaredom pobjeđivala na Lidranu, dosta uvjerljivo u svojoj županiji i na državnoj razini, da bi u vrlo kratkom roku, sa samo 24 godine došla praktički na vrh hrvatskog glumišta svojim radom, kvalitetom, pisanjem i glumom. A ona je zapravo, dijete Lidrana. Njen primjer jasan je pokazatelj da ćemo možda mnoge mlade koji će danas nastupiti gledati u naslovnim ulogama u godinama koje dolaze. Ali, čak ako i ne postanu profesionalni glumci, imat ćemo i izrazito kvalitetnu publiku, publiku koja je osjetila pozornicu, koja zna cijeniti ono što vidi i zna prepoznati trud kod drugih glumaca i glumica. Stoga, utjecaj Lidrana na hrvatsko kazalište je, bez sumnje, izrazito pozitivan,” zaključio je Mario.

Ovogodišnji Lidrano svečano je otvoren prigodnim programom u Gradskom kazalištu Požega, a okupljene učenike i mentore pozdravili su, u ime domaćina ravnateljica dr. sc. Vesna Vlašić te u ime Požeško-slavonske županije Valentina Krpan iz Upravnog odjela za društvene djelatnosti. Najuspješniji sa županijske smotre bit će odabrani za državnu razinu natjecanja.

TEKST: S. Pok       FOTO: S. Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn