LIDRANO 2016 – Državni izbornik Mario Kovač : Lidrano je neka vrsta inkubatora za kazališnu scenu

Datum objave: 01. 3. 2016. | Kategorija: Društvo

DSC02980

POŽEGA – Županijska smotra literarnog, dramskog i novinarskog izraza koja se ponosi 25- godišnjom tradicijom okupila je danas u Požegi oko 200 učenika i mentora iz 15 osnovnih i 5 srednjih škola Požeško-slavonske županije. Domaćin ovogodišnje smotre je OŠ Julija Kempfa, a u prosudbi dramskog izraza sudjelovao je i državni izbornik dr. sc. Mario Kovač, glumac i redatelj.

Mario Kovač petu je godinu izbornik u ovom području i kako kaže, posebice se u Požegi osjeti kako ova županija ima tradiciju kazališta te da mentori znaju raditi s djecom. “Kad tako jedna kultura postoji duže vremena neminovno se to vidi na jednoj visokoj razini i visokoj kvaliteti. Jer, manifestacije poput ove su neka vrsta inkubatora za kazališnu scenu. Jako rijetko netko od djece uspije napraviti  profesionalnu karijeru, ali nađe ih se, ima primjera, pogotovo ovdje u Požegi koja, kako sam rekao,  ima jaku i bogatu kazališnu tradiciju. Samo iz moje generacije profesionalci su postali Jasmin Telalović, Ines Bojanić, Antonija Stanišići drugi. No, ono što je jako bitno jest to da LIDRANO na određeni način odgaja publiku, da ova djeca jednog dana steknu naviku odlaska u kazalište i samim tim i u ostale kulturne institucije, da nauče slušati jedni druge i sami stvoriti neko svoje mišljenje koje se na kraju ne mora slagati s mišljenjem raznih povjerenstava i žirija, da steknu sposobnost biti kritični i kvalitetni gledatelji,” naglasio je Mario.
DSC02981

Radovi koji se natječu uključuju pjesme, prozne tekstove, intervjue, kritike, radijske emisije, školske listove, igrokaze, recitale i monologe, a najbolji odlaze na Državnu smotru. “Kaže se da je svaki umjetnik na početku bio amater, pa sam sigurna da će mnogi od natjecatelja nastaviti svoj rad i napredovati u svom umjetničkom izričaju,” rekla je predsjednica Županijskog povjerenstva Silva Mihalj Živković dodajući kako je ove godine prijavljeno 20 škola i rekordni broj učenika.

Uz četiri gradske škole sudjelovali su i učenici iz Poljane, Pakraca, Lipika, Čaglina, Kutjeva, Velike, Pleternice, jakšića, Kaptola i Brestovca, a od srednjih škola Gimnazija, Obrtnička škola, Katolička gimnazija, Srednja glazbena škola i Poljoprivredno-prehrambena škola.

TEKST: Sanja Pok     FOTO: S. Pok

Slavonski © 2013 - 2023 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn