LEDENA BERBA – Vrhunac vinogradarske sezone

Datum objave: 18. 1. 2021. | Kategorija: Gospodarstvo

KUTJEVO – Vrhunsko predikatno vino dobiva se u specifičnim temperaturnim uvjetima i predstavlja vrhunac vinogradarske sezone, kako zbog činjenice da se berbe ne održavaju često, nego u godinama kada se poslože svi faktori, tako i zbog izazova koji sama berba predstavlja za vinare.Nakon povoljnih uvjeta, zdravstvene ispravnosti i očuvanosti bobica, desetak vrijednih berača vinarije Kutjevo na vinogradarskom položaju Hrnjevac započelo je ledenu berbu traminca.

U Hrvatskoj je malo vinogorja koji imaju povoljne klimatske preduvjete za ledenu berbu koja uz iznimno zahtjevnu vinogradarski i podrumarski proces utječe na posebnost ali i cijenu finalnog proizvoda – ledenog vina. Vrhunsko predikatno vino dobiva se u specifičnim temperaturnim uvjetima i predstavlja vrhunac vinogradarske sezone, kako zbog činjenice da se berbe ne održavaju često, nego u godinama kada se poslože svi faktori, tako i zbog izazova koji sama berba predstavlja za vinare. Nakon povoljnih uvjeta, zdravstvene ispravnosti i očuvanosti bobica te potvrde zavoda kako su zadovoljeni svi kriteriji, desetak vrijednih berača vinarije Kutjevo na vinogradarskom položaju Hrnjevac započelo je ledenu berbu traminca koju je nadgledao glavni enolog dipl.ing.agronomije Ivan Marinclin.

“Uzimajući u obzir kvalitetu, zdravlje grožđa te potencijal vinogradarskog položaja Hrnjevac odlučili smo se na rizik iščekivanja ledene berbe koji se u konačnici isplatio. Svaki vinogradar odnosno vinar zna zašto se ledena berba smatra vrhuncem vinogradarske godine. Berba nije nimalo jednostavna zbog niskih temperatura i uvjeta u kojima se obavlja, a sama proizvodnja se i dalje odvija na tradicionalan način. Bitno je da bobice u smrznutom stanju dođu na preradu koja se također odvija na niskim temperaturama, a mošt mora sadržavati najmanje 127° OECHSLA (količina šećera u moštu). Ledeni kristali zamrznute vode prilikom prešanja ostaju u preši i ne ulaze u mošt. Mošt je prilično gust, poput meda, pa se stiskanje u preši obavlja i po nekoliko puta. Prolazi samo jako koncentrirani sok koji sadrži velike količine šećera, najgušći koncentrat mošta,” pojašnjava glavni enolog.

“Sada počinje veliko umijeće fermentacije toga koncentrata na isključivo prirodan način. Randman kod ledene berbe vrlo je mali, ali je bitno da i najmanji ostatak vode u bobicama bude smrznut i da ne ulazi u mošt. Vrenje se pobuđuje specijalnim vinskim kvascima otpornim na niže temperature. Fermentacija je dugotrajan postupak koji traje i do šest mjeseci, a nakon šest mjeseci predstoji još bar godina dana vrenja tog vina kako bi ono postiglo svoje najbolje karakteristike. Sam proces proizvodnje je dugotrajan i riskantan što ledene berbe čini uistinu posebnim, aromatičnim vinima jantarne boje koje ljubitelje vina iznenađuje intenzitetom boje i mirisa. Ukratko, vina su to za veliko uživanje”, naglasio je Marinclin.Vinarija Kutjevo je najnagrađivaniji i najveći proizvođač ledene berbe, a u regularnoj odnosno arhivskoj ponudi možete pronaći ledene berbe sorti traminac i graševina.

TEKST: S. P./ D. K.         FOTO: D. K.

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn