LAG ZAPADNA SLAVONIJA – Studijsko putovanje Lokalno akcijskim grupama “Zeleni bregi” “Zagorje-Sutla” i “Sjeverozapad”

Datum objave: 03. 12. 2019. | Kategorija: Društvo

NOVA GRADIŠKA – Članovi LAG-a Zapadna Slavonija ( Grad Nova Gradiška i općine Stara Gradiška, Okučani, Gornji Bogićevci, Dragalić, Cernik, Rešetari, Staro Petrovo Selo, Vrbje i Davor ) kraj godine koriste za najbolji oblik edukacije-studijsko putovanje, učenje kroz druženje i razmjenu iskustava. Odredište stručne ekskurzije na temu “Razmjena iskustava i primjeri dobre prakse u provedbi Programa ruralnog razvoja” bilo je područje LAG-a “Zeleni bregi ” u Krapini, “Zagorje-Sutla”u Termama Tuhelj i “Sjeverozapad”,Trakošćan.

LAG “Zapadna Slavonija” organizirao je krajem mjeseca studenoga, za svoje članove, volontere i zaposlenike, studijsko putovanje na temu “Razmjena iskustava i primjeri dobre prakse u provedbi Programa ruralnog razvoja”sredstvima EU, Europski poljoprivredni fond za ruralni razvoj, Podmjera 20.2 “Podrška za osnivanje i upravljanje Nacionalne ruralne mreže” unutar mjere 20 “Tehnička pomoć” Mreže za ruralni razvoj.

Program “stručne ekskurzije” počeo je u Krapini, na području LAG-a “Zeleni bregi”, predavanjima i posjetom Muzeju krapinskih neandertalaca. Uslijedio je put ka Termama Tuhelj, području LAG-a Zagorje-Sutla, domaćinima cjelodnevnog programa, a potom i posjet kolegama s područja LAG-a “Sjeverozapad”, Trakošćan, te Mariji Bistrici i tamošnjem OPG-u Micak, primjeru dobre prakse u ruralnom području. Uz specifičnosti Zagorja, turistički sve razvijenije i prepoznatljivije kontinentalne destinacije, posjet ovom dijelu Hrvatske bio je prilika i da se članovi LAG-a Zapadna Slavonija upoznaju s turističkim posebnostima regije, kulturnim manifestacijama, čarima brojnih starih obrta i zanata, kao i neizostavnom izvornom tradicionalnom hranom i kvalitetnim vinima.

Osnovan s ciljem promicanja održivog razvoja, oživljavanja gospodarstva i poboljšanja kvalitete života na području koje obuhvača, LAG Zapadna Slavonija smješten je u zapadnom dijelu Brodsko – posavske županije i “čine ga” Grad Nova Gradiška i općine Stara Gradiška, Okučani, Gornji Bogićevci, Dragalić, Cernik, Rešetari, Staro Petrovo Selo, Vrbje i Davor. Područje LAG-a ima trajnu i vrijednu osnovu za autohtoni gospodarski razvoj i brojne potencijale za razvoj selektivnih oblika turizma. Osim kvalitetnih poljoprivrednih i šumskih površina, prirodnih vrijednosti i resursa, ekološki čistih prostora, važni potencijali ovoga područja su ljudi, geografsko-prometni položaj, te stvorena infrastruktura. Povezivanjem javnog, privatnog i društvenog sektora, uz iskorištavanje svih prirodnih i ljudskih resursa na principu zajedništva, vjera je i poslovna vizija LAG-a, naći će se najkraći put do gospodarskog razvoja ovog područja.

TEKST: Simonida Tarbuk        FOTO: LAG ZS

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn