KUTJEVO – Jedina klimatološka postaja u vinogradu na položaju Vidim obilježava 20 godina rada

Datum objave: 23. 5. 2022. | Kategorija: Društvo

KUTJEVO – U nedjelju 22. svibnja obilježeno je 20 godina klimatološke postaje na položaju Vidim, jedine hrvatske meteorološke postaje u vinogradu. Klimatološka postaja koja se nalazi na južnim padinama Krndije u kutjevačkom vinogorju, na nadmorskoj visini od 270 metara, u rad je puštena 20. svibnja 2002. godine te od tad prikuplja podatke o klimi kutjevačkog područja.

Tom prilikom poznati meteorolog Ivan Čačić, motritelj postaje Vlado Baričević i vinar Vlado Krauthaker istaknuli su važnost i jedinstvenost ove klimatološke postaje. Podršku događaju svojim dolaskom dali su i Ferdinand Troha, zamjenik županice Požeško-slavonske županije, Željko Glavić, gradonačelnik grada Požege, i Ivica Malnar, zamjenik gradonačelnika grada Kutjeva.

Smještena u vinogradu Krauthaker na položaju Vidim, postaja već 20 godina mjeri parametre koji daju informacije iznimno važne za svakog vinara – poput temperature zraka i tla, količine oborina, broja sunčanih sati i drugih. Postaja Vidim dio je operativnog motriteljskog sustava Državnog hidrometeorološkog zavoda i za sada je jedina koja omogućuje poznavanje mezoklime vinogradarskog kraja što daje poseban doprinos vinogradarskoj djelatnosti jednog od najpoznatijih hrvatskih vinogorja.

Svako vinorodno područje u svijetu obilježeno je upravo značajkama klime, a i sami vinari često ističu važnost klime, stoga je ova postaja važan alat za njegovanje i stvaranje vrhunskih vina. Kutjevačko vinogorje nalazi se na 45° sjeverne geografske širine, odnosno na 45. paraleli koja je u svijetu poznata kao najpogodnije područje za njegovanje vinove loze, a upravo klima stvara izvrsne uvjete za vinogradarstvo. Osim vinogradara i vinara koji ju redovito prate, postaju često koriste učenici, studenti i znanstvenici, voćari i drugi proizvođači. Sve radnje i mjerenja na klimatološkoj postaji obavljaju se neprekidno, a podaci su u svakom trenutku dostupni online.

TEKST: S.P./ Press           FOTO: Press

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn