KULTURNA SURADNJA – Požeška izložba “Kruh nebeski” u Tomislavgradu

Datum objave: 06. 7. 2023. | Kategorija: Kultura

POŽEGA – Gradski muzej Požega gostuje s izložbom molitvenika “Kruh nebeski” u sklopu manifestacije Dani sv. Nikole Tavelića u Franjevačkom muzeju u Tomislavgradu.

U sklopu Dana Nikole Tavelića 5. srpnja u Franjevačkom muzeju u Tomislavgradu otvorena izložba “Kruh nebeski”, autorica Dijane Klarić i Ljiljane Marić. Izložba je prvi puta bila postavljena u Gradskom muzeju Požega prije tri godine, a do sada je gostovala u Pakracu i Novoj Gradiški.

Izložba molitvenika iz fundusa Gradskog muzeja sadrži 92 molitvenika od kojih je najstariji iz 1681. godine. Molitvenici koji su dio ove izložbe pisani su na više jezika – slovenskom, njemačkom, latinskom, talijanskom, češkom, staroslavenskom, ruskom, srpskom te, naravno, hrvatskom. Pisani su u četiri pisma – latinici, ćirilici, bosančici i gotici. Izložba s različitih aspekata predstavlja izuzetno vrijedne i rijetke molitvenike koji se čuvaju u Gradskom muzeju u Požegi ali i one iz drugih ustanova i privatnih zbirki.

Molitvenici izloženi na izložbi “Kruh nebeski” nisu samo predmeti koji su nekada služili u pobožne svrhe, nego su obrađeni i s nakladničkog, povijesnog, tiskarskog i muzejskog aspekta. Mnogi od tih molitvenika čuvaju različite ex librise ili rukopisne zabilješke.

Izložba nosi naziv “Kruh nebeski” po hrvatskom molitveniku koji je doživio najveći broj izdanja, do sada 46, od kojih je prvo izdanje iz 1909. godine. Otvorenju izložbe nazočio je načelnik općine Ivan Buntić te pleternička gradonačelnica Marija Šarić. O samoj izložbi govorila je autorica i kustosica požeškog muzeja Ljiljana Marić, a izložba će u Tomislavgradu gostovati do 11. rujna.

TEKST: S. P.                FOTO: S. Pok/ GMP

Slavonski © 2013 - 2023 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn