KULTURNA BAŠTINA I RUDINSKE GLAVE – Predmet analize na sveučilišnom studiju Turizma u Požegi

Datum objave: 03. 4. 2023. | Kategorija: Društvo

POŽEGA – Rudinske glave su postale simbol Akademskih vina Zlatne doline kao vizualni motiv u jer su na navedenoj lokaciji zabilježeni prvi vinogradi u Požeštini. Kroz teme turističke atrakcijske osnove studenti se osposobljavaju za razumijevanje osnovne terminologije turističkih atrakcija, njihove funkcionalne klasifikacije, vođenje odgovarajuće dokumentacije, planiranje njihove uporabe u održivom razvoju turizma te o mogućnostima zaštite.

U okviru kolegija Turistička atrakcijska osnova doc.dr.sc. Jasenka Kranjčević sa Instituta za Turizam Zagreb sa studentima preddiplomskog sveučilišnog studija Turizam na Fakultetu turizma i ruralnog razvoja u Požegi, obišla je arheološki lokalitet Rudina u općini Brestovac. Okupljene je pozdravio načelnik općine Brestovac Zdravko Mandić, dok je Kristina Rupert iz  TZ Zlatni Papuk bila gost predavač.

Opravdanost izučavanja kulturne baštine Zlatne doline i odabira studiranja u području turizma svoje uporište nalazi u značaju koji turizam ima za gospodarstvo Republike Hrvatske. Sektor turizma i doznake iz inozemstva igraju veliku, ako ne i ključnu ulogu u platnoj bilanci Republike Hrvatske. Iako nije gospodarska grana, jer ju teoretičari definiraju kao gospodarsku tercijarnu djelatnost, društveni fenomen ili agregat djelatnosti, turizam značajno participira u bruto domaćem proizvodu te generira zapošljivost radne snage.

Rudinske glave su postale i simbol Akademskih vina Zlatne doline kao vizualni motiv u suradnji s Gradskim muzejom Požega i Gradom Požegom, jer su na navedenoj lokaciji zabilježeni prvi vinogradi u Požeštini.  Kroz teme turističke atrakcijske osnove studenti se osposobljavaju za razumijevanje osnovne terminologije turističkih atrakcija, njihove funkcionalne klasifikacije, vođenje odgovarajuće dokumentacije, planiranje njihove uporabe u održivom razvoju turizma te o mogućnostima zaštite.

Kolegij proučava pitanja fenomenologije turističkih atrakcija, a studentima pomaže u njihovu vrednovanju i klasifikaciji s ciljem primjene u ekonomiji. Prateći aktualne trendove možemo konstatirati kako je područje turizma perspektivno kao jedna od glavnih strateških odrednica Programskog razdoblja Europske Unije 2021.-2027. Strategija gospodarskog oporavka EU naglašava turizam i ruralni razvoj kroz financijsku alokaciju od 15 milijardi eura za jačanje Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj te jačanje ruralnih područja u provođenju strukturalnih promjena, stoga je studiranje u navedenom području značajno za razvoj gospodarstva.

TEKST: S. P.                          FOTO: FTRR

Slavonski © 2013 - 2023 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn