KULTURA SE BUDI – Bogata kulturna ponuda ovog petka u Požegi

Datum objave: 03. 6. 2021. | Kategorija: Kultura

POŽEGA – Požešku kulturnu publiku ovog petka očekuju brojna zbivanja – od kazališne premijere, koncerta na otvorenom do književnog susreta i plesnog festivala online.

Kultura koja je, zbog pandemije, dugo vremena spavala u induciranoj komi otvorila je oči, protegnula široko ruke i rekla – dosta. Ovog petka požeška publika ima na izbor kazališnu premijeru, književni susret, koncert na otvorenom, plesni festival online. Da, malo previše obilja je na tom stolu kulturnih poslastica nakon dugog razdoblja gladovanja, ali opet su se za dio rješenja vaših kulturno konzumentskih problema pobrinule još uvijek mišićave epidemiološke mjere. No, idemo redom.

Za ljubitelje kazališne umjetnosti u Gradskom kazalištu Požega 4. lipnja u 20,00 sati održat će se premijera predstave “Guja u njedrima” u kojoj igraju poznate hrvatske glumice Hana Hegedušić, Jasna Palić Picukarić, naša Požežanka Ines Bojanić i mlada zaposlenica kazališta Ružica Maurus. Iako je broj gledatelja odnedavno povećan sa 37 za duplo, premijerna je izvedba pa sumnjamo da ima mjesta ali očekuju vas reprizne izvedbe u subotu i nedjelju.

Za one koji su teškom mukom preživljavali bez žive glazbe i koncerata na otvorenom, evo prilike. U dvorištu Kuće Kraljević Kultura u dvorištu novi je koncept umjetnosti na otvorenom. Ovog petka u 19,00 u dvorište povijesne Kuće Kraljevića stiže Electric Corn, sastav koji garantira plesnu večer. Uz gastronomsku ponudu i suradnju Turističke zajednice Grada Požege organizatori tvrde kako će to biti večer za pamćenje. Preporučena donacija je 30 kuna, prijave za ulaz vrše se online

Gradska knjižnica Požega, baš kako je to najavljeno uz otvaranje novog prostora, pomiče okvire i granice. Ovog vikenda u prelijepom hramu knjige održat će se Noć otvorenih vrata jedinstveni 24-satni kviz uz koji ruku pod ruku idu zbivanja posvećena ukoričenoj kraljici kulture – knjizi. Ali, kao uvod, u petak u 19,00 sati u Knjižnici će se održati dodatna kulturno-kvizaška poslastica, program pod nazivom “Mario Kovač – predstavljanje lika i (ne)djela”.

Mario će u Dvorani mudrosti predstaviti svoju drugu zbirku pjesama pod nazivom “Metamorfoze iliti pretvorbe”, zbirku koja je protkana humorom, ironijom i svakodnevnim nedaćama malog čovjeka. Osim toga, Mario će govoriti o svom profesionalnom putu, a neizostavna tema bit će i kvizaštvo kao odlična uvertira Noći otvorenih vrata Knjižnice kada će se održati 24 sata kviza. Za ovaj susret ne morate se prijavljivati, dovoljno je doći nešto ranije kako bi pronašli mjesto.

I za kraj, ako vam se još uvijek za komadić kulturnog kolača ne izlazi iz sigurnosti vlastitog doma tu je Požeški plesokaz. Jubilarno 20 izdanje međunarodnog festivala plesa ove je godine prvi puta Umjetnička organizacija Plesna radionica Ilijane Lončar organizirala online. Više od 400 plesača zabavljat će vas tri premijerne večeri, a prva je upravo u petak u 19,00 sati. Sve što je potrebno “kliknuti” na YouTube kanal Iljane Lončar.

Izaberite. Uostalom, kažu kako će vrijeme u petak biti naklonjeno šetačima pa možete jednostavno u jednoj laganoj večernjoj  šetnji uživati u zvukovima grada koji se budi – u normalno.

TEKST: S. Pok        FOTO: S. Pok/ plakat

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn