KPD SLOGA PAKRAC – Otkrivanje biste glumca Svena Laste u Hrvatskom domu

Datum objave: 15. 4. 2021. | Kategorija: Kultura

PAKRAC – U nedjelju, 18. travnja 2021. godine, na dan glumčeva rođenja u Hrvatskom domu „Dr. Franjo Tuđman” u Pakracu bit će otkrivena bista u foajeu kina u društvu njegovih prijatelja.

Sven Lasta, hrvatski glumac i legendarni branitelj, rođen je u učiteljskoj obitelji Petra i Vere rođene Križ 18. travnja 1925. u Pakracu. Otac Petar bio je književni kritičar i povjesničar, koji mu je vjerojatno prenio ljubav prema književnosti, usko vezanoj za njegov izbor životnoga puta. U Pakrac je Petar Lasta, Svenov otac, doselio iz Hercegovine te radio kao nastavnik povijesti i hrvatskog jezika u nadaleko poznatoj Učiteljskoj školi, tzv. Preparandiji koja je djelovala u Pakracu od 1871. do 1965. godine. Majka Vera, rođena u pakračkoj obitelji Križ, također je bila učiteljica u Građanskoj školi. Njezini roditelji doselili su iz Čabra u Gorskom Kotaru.

Obiteljska kuća Križ, nalazi se u današnjoj Ulici Obala Petra Krešimira IV., popularno zvanoj „Venecija“ (uz rijeku Pakru) na kućnom broju 2. Prodana je obitelji Ajhner nakon Domovinskog rata, a njezina posljednja stanovnica bila je profesorica Ljerka Križ. Preminula je 2006. godine u 103. godini života. Obitelj Lasta nije živjela kod Križevih, već u kući u samom centru grada, nasuprot ostataka srednjovjekovne utvrde uz pravoslavnu crkvu u učiteljskom stanu.

Sven je imao trnovit životni put kojim je obogatio hrvatsko glumište. Sudjelovao je u dva iznimno važna rata za hrvatski narod; kao antifašist i kao istinski hrvatski domoljub. Naš i svoj Pakrac je posjetio zadnji put prigodom obilježavanja prve obljetnice Vojno redarstvene akcije „Bljesak“ 1996. godine u pratnji prijatelja Veljka Barbierija i pokojnog Slobodana Praljka. Iste je godine, nakon samo tri mjeseca, preminuo u Zagrebu gdje je i sahranjen.

U nedjelju, 18. travnja 2021. godine, na dan Svenova rođenja u Hrvatskom domu „Dr. Franjo Tuđman” u Pakracu bit će otkrivena bista u foajeu kina Svenu Lasti u društvu njegovih prijatelja.

Poprsje, odnosno bista, djelo je hrvatskog kipara i profesora Stjepana Gračana, a jednako je onomu koje krasi središnji park u Sunji, koju je branio, i u Dramskom kazalištu „Gavella“ u Zagrebu kojemu je bio jedan od utemeljitelja. Prije samog svečanog čina, u pakračkoj župnoj crkvi Uznesenja BDM bit će služena sveta misa.

IZVOR: www.compas.com.hr

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn