KORAK PREMA SURADNJI – Predstavnici Hrvatskog doma Beč u radnom posjetu Novoj Gradiški

Datum objave: 05. 2. 2020. | Kategorija: Društvo

NOVA GRADIŠKA – Industrijski park Nova Gradiška u suradnji s Gradom, proteklih je dana ugostio delegaciju Hrvatskog doma Beč, udruge koja okuplja Hrvate iz Austrije s ciljem razvoja hrvatske socijalne, kulturne i duhovne baštine, promicanja znanosti, gospodarskog potencijala, tradicije, turizma i običaja. Članovi delegacije na čelu s predsjednikom i jednim od inicijatora Udruge, uspješnim austrijskim poduzetnikom Novogradiščaninom Andrejom Lucićem, uz turistički obilazak Grada i posjet “Slavonskom dućanu”, tijekom jednodnevnog radnog druženja, upoznali su se s poslovanjem Grada, Industrijskog parka i Tehnološkog inkubatora u izgradnji.

“Nova Gradiška kao grad s jednom od najboljih i najatraktivnijih poduzetničkih zona u istočnoj Hrvatskoj otvorena je za sve investitore, a iznimno veliki potencijal predstavljaju ulagači iz Austrije.” Jedan je to od glavnih zaključaka predstavnika Hrvatskog doma Beč, jedinstvene udruge Hrvata iz Austrije, čija je delegacija, na čelu s predsjednikom, uspješnim austrijskim poduzetnikom, Novogradiščaninom Andrejom Lucićem, početkom veljače posjetila Novu Gradišku. Jednodnevni radni posjet službeno je počeo prezentacijom gradonačelnika, saborskog zastupnika Vinka Grgića, u prostorijama Grada, koji je tom prilikom uvaženim gostima predstavio aktualne i realizirane projekte, investicije u pripremi te mjere za poticanje razvoja gospodarstva.

“Nova Gradiška je u samom vrhu u Hrvatskoj po rastu zaposlenosti, pa tako trenutno imamo tek nešto više od 600 nezaposlenih osoba. Vjerujem kako ćemo privlačenjem investitora u našu poduzetničku zonu, kao i brojnim drugim aktivnostima taj broj u budućnosti još značajnije smanjiti”, naglasio je prvi čovjek Grada, s ponosom ističući kako Nova Gradiška posljednjih godina doživljava ekonomski procvat čemu u prilog govori i podatak kako je gradski proračun povećan s 40 na 116 milijuna kuna. Delegaciji iz Beča domaćini su organizirali i turistički razgled grada, tijekom kojeg su posjetili prostorije Slavonskog dućana i nove Turističke zajednice, a uz predstavljanje odobrenog projekta “Vrata Slavonije”, austrijski su Hrvati imali priliku i pogledati promotivni film o Novoj Gradiški.

Nakon zajedničke šetnje novouređenim parkom i užim dijelom grada, radni je sastanak nastavljen u prostorijama Industrijskog parka, gdje je direktor Adam Đanić gostima predstavio potencijale i investitore Industrijske zone, projekte u pripremi i provedbi, trening centar CNC-a obrade metala i drveta, kao i Tehnološki inkubator u izgradnji. Poduzetnička zona, odnosno Industrijski park Nova Gradiška, najveća je ulagačka zona u Brodsko-posavskoj županiji te, kao takva, predstavlja jednu od najatraktivnijih poduzetničkih “prostora” u istočnoj Hrvatskoj. Potvrda izvrsnosti je i dobivanje nagrade za 2. najbolju investicijsku zonu u Republici Hrvatskoj u 2015. godini. Cjelokupno infrastrukturno opremljena zona za investicije prometno je povezana s europskim tržištima, te je upotpunjena BISC centrom s poslovnim i tehnologijskim uslugama za poduzetnike, u što su se uvjerili i predstavnici Hrvatskog doma Beč. Prednosti novogradiškog područja za ulaganje, kako navode iz Industrijskog parka, su izvanredan geostrateški položaj, odlična prometna povezanost, razvijena infrastruktura, visokokvalificirana radna snaga te sustav poticaja i olakšica za ulaganja.

Radni posjet zaključen je zajedničkim ručkom na kojem su, uz sjajne dojmove viđenim, gosti i domaćini neformalno dogovorili i nekolicinu ideja vezanih uz moguću zajedničku suradnju. Na prvom mjestu, riječ je o predstavljanju turističkih potencijala i kulinarskih specijaliteta Nove Gradiške i Slavonije u Beču, otvaranju slavonskog dućana u glavnom gradu Austrije, kao i prezentaciji svih pogodnosti pri ulaganju u novogradišku poduzetničku zonu.” Jako smo zadovoljni posjetom jer smo u vrlo kratkom vremenu dogovorili strategiju i konkretne aktivnosti koje će uslijediti. U Novoj Gradiški smo vidjeli niz sjajnih, pozitvnih primjera, stručan i profesionalan tim gradske uprave na čelu s gradonačelnikom Vinkom Grgićem, s kojima će biti veliko zadovoljstvo realizirati zacrtane ciljeve”, naglasio je Andrej Lucić, predsjednik Hrvatskog doma Beč i jedan od inicijatora osnivanja Udruge čiji je cilj razvoj hrvatske socijalne, kulturne i duhovne baštine, kao i promicanje jezika,znanosti, gospodarskog potencijala, tradicije, turizma i običaja u Austriji.

Bečki Novogradiščanin, Andrej Lucić, jedan je od uspješnijih poduzetnika u Austriji, osnivač i vlasnik BD Gruppe, tvrtke koja zapošljava više od stotinu djelatnika i bavi se zbrinjavanjem i recikliranjem građevinskog otpada. Zbog istaknutog humanitarnog rada i donatorskih aktivnosti prema udrugama i klubovima koji rade s djecom i mladima, a posebno zbog generalnog sponzorstva Rukometnog kluba Nova Gradiška, Andrej Lucić prošle je godine nagrađen Medaljom grada. Posjet Hrvatskog doma Beč Novoj Gradiški iznimno je važan korak koji otvara nove perspektive i mogućnosti povezivanja, ne samo Hrvatskog doma Beč i Nove Gradiške, nego i dvaju gradova i država. Prvi je to korak na putu koji u budućnosti, piše na službenim stranicama Udruge, može rezultirati još ozbiljnijom suradnjom, jer, Nova Gradiška sa svojom poduzetničkom zonom i brojnim turističkim potencijalima, ima sve predispozicije da postane nezaobilazna postaja ulagačima iz Austrije, a Hrvatski dom Beč, važna je spona na tom putu.

TEKST: S. Tarbuk    FOTO: ipng.hr

Slavonski © 2013 - 2023 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn