KOPRODUKCIJA – “Tena – kronika raspada jedne ljepote” na požeškoj sceni

Datum objave: 05. 2. 2022. | Kategorija: Kultura

POŽEGA – Požeška premijera predstave ‘Tena – kronika raspada jedne ljepote’ održana je 4. veljače u Gradskom kazalištu Požega. Predstava je nastala u koprodukciji GK Joza Ivakić, GDK Gavella iz Zagreba, Ludens teatra iz Koprivnice, Centra za cjeloživotno učenje i kulturu Bjelovar te Gradskog kazališta Požega.

“Tena- kronika raspada jedne ljepote” nastala je prema tekstu Josipa Kozarca, u dramatizaciji Borislava Vujčića i režiji Dražena Ferenčine. U predstavi glume: Matea Marušić, Filip Šovagović, Ivan Grčić, Davor Svedružić, Vedran Dakić, Vladimir Andrić, Selena Andrić, Martina Stjepanović, Areta Ćurković, Ivica Lučić i Zorko Bagić.

Klasik hrvatske književnosti, jednu od najboljih Kozarčevih pripovjedaka, “Tenu” dramatizirao je Borislav Vujičić dodajući realističnim prizorima mračne nijanse zloslutne bajkovitosti i simbolike, a redatelj Ferenčina je prožeo je kultnu lektiru duhom koji joj, na kazališnim daskama, daje novi život u novom vremenu. Slavonski mentalitet, snaga samouništenja i konkretna ekonomska i društvena situacija zgusnuta je oko kanonskog lika Tene koju maestralno donosi višestruko nagrađivana vinkovačka glumica Matea Marušić.

Predstava Tena je izvrsna i treba čestitati vinkovačkom kazalištu, koje je dugo pripremalo ovaj projekt, na kreativnoj energiji i vrsnom menadžerskom potencijalu da se pribavi dovoljno vanjske, umjetničke i partnerske podrške. Žalosti što s jednakim žarom čestitke ne možemo uputiti i Gradskom kazalištu Požega koji je takav, partnerski dio, nemale produkcijske ekipe.

Jer, imati mjesto na plakatu i u programskoj knjižici kao jedan od onih koji daju samo financijsku podršku, za požeški hram Božice Thalije koji može i mora kreativnije, bolje, više, plodnije, koji ima zavidnu tehničku logistiku te potvrđeno zna napraviti autentično svoje projekte i kvalitetno promicati višestoljetnu kazališnu tradiciju – unatoč svoj Teninoj ljepoti – ipak je korak nazad.

TEKST: S. Pok              FOTO: S. Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn