KOPRODUKCIJA: Najavljena premijera osječko-vinkovačke ‘Gospođice Julije’

Datum objave: 04. 11. 2020. | Kategorija: Kultura

VINKOVCI/OSIJEK – U koprodukciji HNK u Osijeku i vinkovačkog Gradskog kazališta Joza Ivakić, u Vinkovcima će se 6. studenog premijerno izvesti drama Augusta Strindberga ‘Gospođica Julija’, u režiji Aide Bukvić, najavljeno je u utorak na konferenciji za novinare u vinkovačkom kazalištu.

“Gospođica Julija” jedna je od najznačajnijih Strindbergovih drama iz takozvanog nordijskog, naturalističkog opusa, priča o grofovskoj kćerki Juliji koja iz čiste dosade i inata stupa u ljubavnu vezu sa slugom na imanju njezina oca, Jeanom. Priča je to o dominaciji i manipulaciji, staleškom i rodnom nadmetanju koja gotovo predvidivo završava tragično, a u režiji Aide Bukvić na scenu je donose mlada višestruko nagrađivana vinkovačka glumica Matea Marušić (Gospođica Julija) te osječke glumačke snage Vladimir Tintor (Jean) i Petra Blašković (Kristina, kuharica)

“Ovo djelo preživjelo je 130 godina i danas se suvremeno suočava s pitanjima koja nas i danas muče i aktualna su”, rekla je Aida Bukvić dodajući kako su odabrana glumačka imena skup kreativnih energija koje su zasigurno urodile plodom. Petra Blašković, koja je i ravnateljica Drame osječkoga HNK, vjeruje da će “Gospođica Julija”, iako mučna drama koja secira ljudske odnose i emocije, pobuditi dobre komentare i svidjeti se publici. “To je dragulj dramske literature i kao ravnateljici Drame drago mi je da smo je postavili, a kao glumici da sam dio postave i, posebice, što igram zajedno s Mateom Marušić, koja je već nizom nagrada dokazala da je vrsna mlada glumica”, rekla je.

Po riječima Mateje Marušić, riječ je o ulozi koja se samo poželjeti može i koja joj mnogo znači kao mladoj glumici. “Ovo je vrlo aktualna drama jer na moderan način opisuje muško-ženske odnose i propituje stvari u koje se sami možda i ne usudimo prodrijeti,” rekla je Matea. Vladimir Tintor je rekao kako ga je isprva plašila uloga Jeana s obzirom na to da je, kako je dodao, imao predodžbu o tekstu kao vrlo strogom. “Mislim da je ovaj tekst potreban i Vinkovcima i Osijeku, i hrvatskom kazalištu danas”, poručio je Vladimir Tintor.

Vinkovačka premijera “Gospođice Julije” održat će se u petak u 20 sati u Gradskom kazalištu Joze Ivakića u Vinkovcima, a osječka premijera najavljena je za 14. studenoga u osječkome HNK. Nadamo se da će nakon premijernih izvedbi u osječko-vinkovačkoj Gospođici Juliji imati prigodu uživati i publika u drugim slavonskim gradovima.

TEKST: S.P./Hina    FOTO: Plakat

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn