KOORDINACIJA ŽUPANA S NAČELNICIMA I GRADONAČELNICIMA– “Staviti ćemo 55 hektara zemljišta u građevinsku funkciju što će otvoriti 800 radnih mjesta”

Datum objave: 17. 2. 2015. | Kategorija: Društvo

n

POŽEGA – Na koordinaciji Župana Požeško-slavonske županije, Alojza Tomaševića s gradonačelnicima i načelnicima koja je održana danas u Županijskoj vijećnici, raspravljalo se o infrastrukturnim projektima na području županije, općenito stanju u gospodarstvu, ali i nedostatcima natječaja za fondove EU i o problematici smanjenja prihoda za jedinice lokalne i regionalne samouprave.

“Predstavili smo prvu verziju dokumenta o stanju infrastrukturnih planova i objekata svih koje želimo izgraditi u županiji. Govorimo o izgradnji velike tvornice stakla na području Lipika, ali i ostalih značajnih objekata. Ukupno imamo 6.1 milijardu kuna planiranih investicija. Govorili smo dosta o investitorima koji kod nas dolaze prije svega o bioplinskim postrojenjima i investitoru iz Njemačke. Želimo da u svakoj općini i gradu postoji jedno takvo postrojenje. Izlazak naše županije na autocestu je nama ključ života. Uspostava akomulacije Kamenske je važna i u to moramo ići. Kuća graševine je također ogromna investicija i globalno gledajući mi podižemo razinu gospodarstva i turizma u našoj županiji. Većina projekata je pri završetku, 55 hektara zemljišta trebamo staviti u građevinsku funkciju što će otvoriti oko 800 radnih mjesta – rekao je župan Alojz Tomašević, osvrnuvši se na manjak natječaja za sredstva EU: “Nismo zadovoljni s brojem natječaja za sredstva EU. Naši poljoprivrednici morati će krenuti u nova zaduživanja po pitanju nabavka opreme. Za nas je važan Zakon o poljoprivrednom zemljištu da pomognemo obiteljskim gospodarstvima. Razgovarali smo i o problematici prihoda. Svim općinama i županijama umanjeni su prihodi i za sada je procjena da će županija izgubiti gotovo tri milijuna kuna u prihodima što je strašan udarac za nas,” rekao je Tomašević.

Iskustva s natječajima podjelila je i gradonačelnica Pleternice Antonija Jozić. “Grad Pleternica ima projekata u vrijednosti preko tristo milijuna kuna. Zaključak ove koordinacije je da nažalost naši projekti stoje i čekaju jer natječaja nema. Jedini natječaji su raspisani od Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Dobili smo lošu informaciju iz Ministarstva znanosti obrazovanja i športa u vezi natječaja za operativni program za srednjoškolsko i visoko obrazovanje. Natječaj je trebao biti raspisan ove godine, ali rečeno nam je da će biti raspisan u prvoj polovici 2017. godine. Prije tri godine svi smo ušli u pripremu projekata za obrazovanje i planirali smo financirati obnovu osnovne i srednje škole u Pleternici. To nam je blokada jer smo ta sredstva mogli uložiti u neke druge projekte, a sada početi pripremati projekte za škole,”pojasnila je gradonačelnica Jozić.

TEKST: Tomislav Milanović    FOTO: T. Milanović

Slavonski © 2013 - 2023 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn