KONFERENCIJA U POŽEGI: Pametna sela- europski koncept razvitka ruralnih područja

Datum objave: 08. 4. 2022. | Kategorija: Društvo

POŽEGA – U organizaciji Požeško-slavonske županije i Ureda zastupnika u Europskom parlamentu doc. dr. sc. Tomislava Sokola u Požegi je danas održana konferencija „Pametna sela – EU koncept razvitka ruralnih područja”.

Sudionicima su se uvodno obratili županica Požeško-slavonske županije Antonija Jozić, Ravnatelj uprave za financije i informacijsko-telekomunikacijske sustave u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU Davor Huška, Goran Lipavić, ravnatelj Uprave za potpore u poljoprivredi i ruralnom razvoju u Ministarstvu poljoprivrede, putem video poruke Dubravka Šuica, potpredsjednica Europske komisije te doc. dr. sc. Tomislav Sokol, zastupnik u Europskom parlamentu.

Ruralna područja suočena su s nizom izazova poput demografskog nazadovanja koje dovodi do pada broja radno sposobnog stanovništva, skromnog tržišta rada, depopulacije, nedostatka zdravstvene i obrazovne infrastrukture te nedostatka ostalih usluga. Stoga je koncept Pametnih sela iznimno važan za budućnost tih područja, rečeno je ovom prilikom.

“Koncept Pametnih sela je koncet koji je od 2019. godine prepoznat na razini Europske unije, a on podrazumijeva upravo rješavanje ključnog pitanja, a to je depopulacija ruralnog područja. Ako izuzmemo grad Požegu kao urbano središte područje cijele naše županije može se uzeti pod koncept Pametnih sela, o čemu je danas bilo riječi, kao i u ulaganju u infrastrukturu, u poljoprivredu te digitalizaciju kao jedan od ključnih elemenata razvoja,” naglasila je požeško-slavonska županica Antonija Jozić.

„Izrazito mi je drago što smo danas u Požegi predstavili koncept Pametnih sela i prilike koje isti pruža. Potrebno je sustavno raditi da bismo zaustavili negativni trend iseljavanja ljudi iz Požeško-slavonske županije, ali i Slavonije općenito. Važnost sela je ogromna, jer kako se kaže – grad ne može bez sela, ali selo može bez grada. U kontekstu neizvjesnosti rata u Ukrajini i problema u opskrbi hranom, Slavonija je ključna regija u Hrvatskoj za proizvodnju hrane i osiguranje neovisnosti u tom smislu, ona je žitnica Hrvatske. Zato moramo preokrenuti taj negativni trend te stvoriti preduvjete u vidu osnovne digitalne, zdravstvene i obrazovne infrastrukture, dobre prometne povezanosti, ali i prilika za posao, da bi ljudi, a posebice mladi, ovdje ostali te da bi se oni koji su otišli, vratili. Duboko sam uvjeren da je koncept pametnog sela, uz korištenje sredstava kohezijske politike i Zajedničke poljoprivredne politike, potencijalno rješenje navedenog problema i kada zbrojimo sve što nam je na rasplaganju, u idućem proračunskom razdoblju imamo rekordni iznos sredstava za Hrvatsku, najveći po glavi stanovnika u EU, to je oko 25 milijardi eura,” rekao je zastupnik Sokol.

Na konferenciji su bili i gradonačelnik Požege dr. sc. Željko Glavić, gradonačelnica Pleternice Marija Šarić, gradonačelnik Lipika Vinko Kasana, načelnik općine Kaptol Mile Pavičić, načelnik općine Jakšić Ivica Kovačević, načelnik općine Brestovac Zdravko Mandić, načelnik općine Čaglin Darko Bardač, lokalni poljoprivredni proizvođači te studenti i profesori Veleučilišta u Požegi.

TEKST: S. Pok                    FOTO: S. Pok

Slavonski © 2013 - 2023 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn