KONFERENCIJA “SADAŠNJOST, A NE BUDUĆNOST” – O mladima i njihovim problemima, s mladima i donosiocima odluka

Datum objave: 16. 3. 2023. | Kategorija: Društvo

ZAGREB – Koordinacija županijskih savjeta mladih, u suradnji sa Središnjim državnim uredom za demografiju i mlade i Hrvatskom zajednicom županija,  u prostoru Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu održala je konferenciju “Sadašnjost, a ne budućnost”na kojoj su, između ostalih, sudjelovali predsjednik Hrvatske zajednice županija i župan Brodsko-posavske županije, dr.sc. Danijel Marušić i požeško-slavonska županica Antonija Jozić

Koordinacija županijskih savjeta mladih u utorak, 14.ožujka, u prostoru Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, organizirala je konferenciju “Sadašnjost, a ne budućnost”. Prvi je to korak u objedinjavanju javnog i savjetodavnog tijela županijskih skupština s ciljem konstruktivnog dijaloga u ključnim temama za Hrvatske županije, gradove i njihova savjetodavna tijela (savjete mladih), udruge mladih, te, u konačnici, nositelje izvršne i zakonodavne vlasti , kroz rasprave i trendove konferencije – zdravlje mladih, obrazovanje, sudjelovanje mladih u razvoju lokalne zajednice, kreiranje radnih mjesta i samozapošljavanje. Održana na inicijativu Koordinacije županijskih savjeta mladih u Republici Hrvatskoj, uz partnerstvo Hrvatske Zajednice županija i Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade, konferencija je okupila brojne predsjednike i članove županijskih, gradskih i općinskih savjeta mladih u Republici Hrvatskoj, pročelnike upravnih odjela, župane, zamjenike župana, predstavnike tijela izvršne vlasti  kao i veliki broj mladih ljudi  zainteresiranih za temu.

Na konferenciji je sudjelovao predsjednik Hrvatske zajednice županija i župan Brodsko-posavske županije, Danijel Marušić koji je u uvodnom obraćanju dao punu podršku radu Koordinacije županijskih savjeta mladih kao tijela koje ujedinjuje mlade diljem Hrvatske i djeluje kao platforma za razmjenu iskustva u tako važnome području. “Kao župan, znam koliko je važna uloga savjeta mladih za razvoj lokalnih zajednica jer mladi najbolje prepoznaju potrebe svoje zajednice. Svojom vizijom života u lokalnim sredinama mladi iniciraju lokalne politike koje omogućuju kreiranje novih radnih mjesta i stambeno zbrinjavanje, a sukladno ciljevima održivog razvoja društva na načelu zelenog i kružnog gospodarstva.” , rekao je prvi čovjek Hrvatske zajednice županija.

U sklopu konferencije održana je panel rasprava na kojoj su sudjelovali potpredsjednik Hrvatske zajednice županija i župan Koprivničko-križevačke županije Darko Koren, zamjenica župana Istarske županije Jessica Aquavita, Antonija Jozić, županica Požeško-slavonske županije, Martina Furdek-Hajdin, županica Karlovačke županije te župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar. Osim spomenutih županica, župana i zamjenice, konferenciju su osobnim dolaskom podržali i državna tajnica Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade, Željka Josić te državni tajnik Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Ivan Vidiš.

Na panel raspravi istaknuti su primjeri dobre prakse u županijama – stipendije, izrada Akcijskih planova za mlade, stambeno zbrinjavanje, izgradnja mreže dječjih vrtića, korištenje sportskih dvorana ne samo za sport već i za kulturne i druge manifestacije. Osim dobrih primjera, spomenuti su i izazovi s kojima se susreću županije, ali i općine i gradovi, a koji imaju negativan utjecaj na život u zajednici. Na prvom mjestu je potreba velikih infrastrukturnih projekata koji će ruralne sredine pretvoriti u prihvatljiva mjesta za život, pogotovo mladima. Valja spomenuti i važnost dobre prometne povezanosti između županija koja uvelike olakšava svakodnevna putovanja na posao budući da sve više mladih živi na području jedne, a radi na području druge županije.

Konferencija je, složili su se svi sudionici, od velikog značaja za jačanje uloge županijskih savjeta mladih te daljnjeg komuniciranja i suradnje s mladima na lokalnoj (regionalnoj) razini, kao i uloga savjeta mladih za razvoj lokalnih zajednica jer mladi najbolje prepoznaju potrebe svoje zajednice, obzirom da vlastitom vizijom života u lokalnim sredinama  iniciraju lokalne politike koje omogućuju kreiranje novih radnih mjesta i stambeno zbrinjavanje sukladno ciljevima održivog razvoja društva na načelu zelenog i kružnog gospodarstva. Zajednički zaključak svih panelista jest da iako bliska suradnja između Županija i Županijskih savjeta mladih postoji, ima još mnogo prostora da u sadašnjosti i budućnosti ta suradnja bude još uspješnija.

TEKST: S. Tarbuk                FOTO: BPŽ

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn