KONCERT ZA PAMĆENJE – Mozartov „Requiem“ oduševio publiku u kaptolačkoj župnoj crkvi

Datum objave: 02. 11. 2021. | Kategorija: Kultura

KAPTOL – Na blagdan Svih Svetih u župnoj crkvi sv. Petra i Pavla u Kaptolu u organizaciji Udruge glazbenika „A visita“ iz Požege održan je koncert na kojem je izveden grandiozni Requiem, misa zadušnica Wolfganga Amadeusa Mozarta.

Jedno od najznačajnijih i najglasovitijih djela cjelokupne sakralne glazbene literature izveo je Zbor mladih požeških glazbenika uz solo dionice soprana Marije Ticl, alta Ane Ticl Bušić, tenora Mislava Lucića i basa Petra Kopunovića Legetina te uz pratnju Orkestra mladih glazbenika pod dirigentskom palicom Josipa Prajza.

Requiem je Mozart pisao na kraju svoga života, u 35. godini, kojeg završava tužno i jadno, bolestan, tjelesno premoren i materijalno iscrpljen. Kako samo djelo koje je za svoju pokojnu suprugu naručio ekscentrični grof Franz von Walssegg, Mozart nije uspio završiti, to je prema njegovim skicama napravio njegov učenik i bliski suradnik Franz Xaver Sϋßmayer. Djelo suprotstavlja strah od smrti s blistavom nadom, balansira mračnu dramu s blagošću kojom priziva spasenje i vječni pokoj. Upravo se po početnim riječima ulazne pjesme „Requiem aeternam ( Pokoj vječni) cijelo djelo naziva Requiem.

Svi koji su bili na kaptolačkom koncertu zahvaljujući vrhunskoj izvedbi mladih glazbenika mogli su osjetiti svu dramatičnost nade u vječni život i straha od smrti u ovim danima kada se prisjećamo naših pokojnika koji nas podsjećaju kako je smrt sastavni dio života, a kako ćemo na nju gledati na nama je samima da odlučimo. Glazbena čarolija u Kaptolu svima je u tom smislu trebala pomoći da na smrt gledamo kao na prijelaz u vječni život. To su dugotrajnim pljeskom i oduševljenjem pokazali i nazočni.

Sve nazočne pozdravio je kaptolački župnik Mario Rašić koji je zahvalio Josipu Prajzu, inače voditelju i župnog zbora u Kaptolu na organizaciji koncerta kao i svima koji u njemu sudjeluju, ali i onima koji su ih poduprli kako bi ovaj koncert se mogao realizirati. Kazao je da se ovo Mozartovo vanvremensko dijelo nije moglo bolje uklopiti na blagdan Svih Svetih, a uoči Dušnog dana kada se spominjemo onih koji uživaju Božju blizinu nakon ovozemaljskog života i koji su nam uzor da ih nasljedujemo. Zaželio je svima da osjete tu poruku nade u vječni život.

TEKST: S. P./ Lj. Marić             FOTO: Lj. Marić

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn