KOMUNALAC POŽEGA – Spašavanje stoljetne Malolisne lipe i revitalizacija Ginka

Datum objave: 26. 3. 2024. | Kategorija: Društvo

POŽEGA – Kako bi se produžio životni vijek Malolisne lipe na Trgu Matka Peića, danas su provedene mjere njezine revitalizacije ulaganjem ekoloških supstrata u zemlju. Supstrat je stavljen i oko stabla Ginka na Trgu sv. Terezije

Lipa je procijenjene starosti oko 100 godina. Lošeg je fiziološkog stanja, napadnuta je različitim bolestima, gljivama truležnicama, a unutar debla su uočene šupljine.

– Znamo da izgled krošnje odgovara stanju korijena što znači da je korijenje ove lipe u dosta lošem stanju. Oko stabla smo izbušili deset rupa te u njih uložili prirodan, ekološki supstrat Herbafertil koji ima sposobnost obnavljanja korijena. Riječ je o patentiranom supstratu u suradnji sa Šumarskim fakultetom. Svaka vrećica supstrata producira 6-7 kg mladog korijena što znači da bi za oko godinu dana trebalo biti 60-70 kilograma mladog korijena koji će se razviti te opskrbljivati stablo hranom i vodom. Ovo je stablo već počelo odumirati i potreban mu je poticaj da ojača korijen, a time i krošnju – pojasnio je Maks Udov, dipl. ing. šumarstva, tehnički direktor tvrtke Herbafarm Magnolija iz Zagreba.

Nakon ulaganja i prekrivanja supstrata uslijedilo je prskanje nadzemnog dijela tla prirodnim supstratom Eko Vital koji pomaže da se sve organske čestice, listovi i grančice pretvore u humus kako bi stablo dobivalo zrak i vlagu. Supstrat je stavljen i oko stabla Ginka na Trgu sv. Terezije koje je značajno boljeg fiziološkog stanja, no i na njemu je uočeno sušenje i odumiranje pojedinih vrhova grana.

IZVOR: Komunalac Požega

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn