KOMUNALAC POŽEGA – Kvalitetnija usluga s novim vozilom za otpadni papir, karton i plastiku

Datum objave: 31. 8. 2021. | Kategorija: Društvo

POŽEGA – Do kraja godine Komunalcu Požega d.o.o. bit će isporučeno novo komunalno, dvokomorno vozilo za odvojeno prikupljanje otpadnog papira, kartona i plastike, sufinancirano EU sredstvima. Novo pojačanje u voznom parku osnažit će i kvalitetu usluge.

Prema riječima direktora požeškog Komunalca Domagoja Lovrića nabava komunalnog vozila za odvojeno prikupljanje otpadnog papira, kartona i plastike doprinijet će unaprjeđenju i proširenju sustava odvojenog prikupljanja otpada na području svih osam jedinica lokalne samouprave u kojima Komunalac Požega d.o.o. obavlja uslugu prikupljanja komunalnog otpada. ” Stvorit će se preduvjeti za kvalitetno prikupljanje i prijevoz prethodno odvojenog otpadnog papira, kartona i plastike od miješanog komunalnog otpada, te očekujemo povećanje stope odvojeno sakupljenog otpada i smanjenje količine otpada na odlagalištu Vinogradine s naglaskom na smanjenje količine biorazgradivog otpada, a time i CO2. Istovremenim prikupljanjem dvaju vrsta otpada smanjit će se potreban broj odvoza otpada, a time i troškovi društva te emisija ispušnih plinova u atmosferu,” naglasio je Lovrić.

Uskoro kreće i podjela te barkodiranje plavih i žutih spremnika za odvojeno prikupljanje otpada koje su gradovi i općine nabavili putem Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.”To je jedan od razloga zbog čega smo se odlučili na kupovinu dvokomornog vozila kojim ćemo istovremeno prikupljati papir i plastiku. Analizom iz 2019. godine utvrđeno je da godišnje sakupimo oko 750 tona papira i kartona i 75 tona plastike. Novim vozilom planiramo prikupiti oko 60 posto odvojenog otpada na području osam jedinica lokalne samouprave, dok ćemo preostalih 40 posto prikupljati postojećim vozilima,”dodao je Lovrić.Vozilo je zapremnine 15 kubičnih metara, a svaka komora može primiti 7,5 kubika.

Prijavitelj projekta je Komunalac Požega d.o.o. koji provodi djelatnost gospodarenja otpadom na području Požege, Pleternice, Kutjeva, Brestovca, Čaglina, Jakšića, Kaptola te Velike.Ukupna vrijednost projekta je 1.633.580,00 kn. Ukupni prihvatljivi troškovi projekta su 1.626.580,00 kn, pri čemu je iznos bespovratnih sredstava 1.382.593,00 kn, odnosno 85% ukupno prihvatljivih troškova.

TEKST: S.P./pozega.hr                     FOTO: S. P.

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn