KOMUNALAC POŽEGA – Kreće izgradnja kompostane: projekt vrijedan 6 milijuna kuna sufinancirat će EU

Datum objave: 09. 11. 2020. | Kategorija: Gospodarstvo

POŽEGA – Komunalac Požega d.o.o. u sklopu postojećeg Odlagališta neopasnog otpada „Vinogradine“ izgradit će kompostanu. Riječ je o projektu kojeg sufinancira Europska unija kroz Operativni program konkurentnost i kohezija s ciljem povećanja kapaciteta RH za biološku obradu odvojeno sakupljenog biootpada.

Kompostana će doprinijeti unaprjeđenju sustava gospodarenja komunalnim otpadom, posebice odvojenom sakupljanju proizvedenog biootpada te smanjenju količine otpada koji se odlaže na odlagalištima, naglasio je direktor Komunalca Požega d.o.o. Josip Vitez.

“Dovršetkom projekta krenut će prikupljanje biootpada iz domaćinstava čime će se povećati stopa odvojeno prikupljenog otpada s trenutačnih 20 posto na oko 30 posto. Građanima ćemo podijeliti posude i vrećice za prikupljanje biootpada te tako stvoriti preduvjete za njegovo odvajanje. Gotovo 40 posto sadržaja posuda za miješani komunalni otpad (zelenih kanti) je biootpad. Izgradnjom kompostane biootpad će se pravilno zbrinuti i oporabiti. Naime, dio komposta koji proizvedemo iz prikupljenog biootpada podijelit ćemo našim korisnicima, dio će završiti na zelenim površinama o čijem uređenju brine Komunalac Požega, dok ćemo dio ponuditi na prodaju,” rekao je Vitez.

Biootpad će se prikupljati iz domaćinstava, gospodarskih subjekata i ustanova koji koriste usluge Komunalca Požega d.o.o. u osam JLS: Požegi, Pleternici, Kutjevu, Velikoj, Brestovcu, Čaglinu, Kaptolu i Jakšiću, ali i iz ostalih JLS Požeško-slavonska županije.

Ukupno prihvatljivi troškovi projekta su oko 6 milijuna kuna pri čemu je EU sufinanciranje putem Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost 50 posto, odnosno oko 3 milijuna kuna, za što je iz Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja dobivena Odluka o financiranju za projektni prijedlog „Izgradnja i opremanje kompostane na lokaciji Vinogradine“. Završetak izgradnje kompostane planiran je za prosinac 2021. godine, a početak rada očekuje se u siječnju 2022. godine.

TEKST: S. P. / komunalac-pozega.hr      FOTO: S. P.

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn