KNJIGA DOSTUPNA SVIMA – Stacionari Gradske knjižnice i čitaonice Požega u Jakšiću, Velikoj i Kaptolu potvrdili opravdanost postojanja i ponudili nove aktivnosti

Datum objave: 20. 9. 2016. | Kategorija: Društvo

n

POŽEGA –  Nakon godinu dana rada, stacionari Gradske knjižnice i čitaonice Požega u općinama Jakšić, Velika i Kaptol, dokazali su i pokazali kako, uz dobru suradnju općina i knjižnice, knjiga kao  ukoričena zabava i pouka, ako je dostupna, postaje drag prijatelj, učitelj i nadahnuće, ali i pokretač iznimno dobrih aktivnosti na dobrobit cijele zajednice. Stoga su danas, uz “podvlačenje crte” svi akteri ove dobre priče o stacionarima s puno ponosa najavili nastavak, s puno dobrih noviteta.

Sjećate li se, znate li, stihove dobrog Čika Jove Zmaja o sadnji dobrote : Gdje god nađeš dobro mjesto tu drvo posadi! A drvo je blagodarno pa će da nagradi, nagradiće izobiljem hlada, ploda svog, nagradiće bilo tebe bilo brata tvog. Ne? Dobro, još uvijek stignete pročitati. Jer, knjiga je kao i drvo iz ove dječje pjesmice – kad je dostupna, kad ju imate u rukama i pročitate, obogati vas, ostavi vam nešto trajno u baštinu. A dobra mjesta za  “sadnju dobrobiti” pronašla je, očito Gradska knjižnica i čitaonica Požega.

Promocija čitanja i ideja “knjiga dostupna svima” bili su pokretači i  osnivanja stacionara Gradske knjižnice i čitaonice Požega u Jakšiću, Velikoj i Kaptolu. Bile su to  “knjižnice u malom” a rezultati za svaku pohvalu, takvi da su izrodili i neke novosti, rekla je danas, nakon godinu dana iskustva, ravnateljica Gradske knjižnice i čitaonice Požega Aleksandra Pavlović. ” Iza nas je godinu dana iskustva rada i u suradnji s načelnicima odlučili smo uvesti  neke promjene. Prva promjena je mogućnost besplatnog upisa u stacionare, od danas, stanovnici općina u kojima su stacionari imaju pravo na besplatan upis u stacionare. To se odnosi na stacionare, ne odnosi se automatski na Gradsku knjižnicu i čitaonicu Požega,ali smatram da se radi o velikoj stvari, smatram da se radi o nečemu što je na tragu onoga što mi već godinama radimo u Gradskoj knjižnici i čitaonici, a to je pokušaj povećanja čitalačkih navika kod naših građana i opće informiranosti, odnosno, općeg obrazovanja. Druga važna nova stvar su aktivnosti jer sva tri stacionara od ove jeseni, stoga i u slijedećoj kalendarskoj godini imaju  redovite aktivnosti koje će voditi stručni ljudi, a čiji je cilj promocija čitanja,” najavila je ravnateljica knjižnice Aleksandra Pavlović.

nn2

U Knjižnici Jakšić svaki četvrtak od 17,00 do 18,00 sati u ponudi je Pričaonica za djecu od 3 do 6 godina koju će voditi tamošnje  volonterke, učiteljice Ivana Svjetličić i Marina Kovčević. U Kaptolu, osim aktivnosti koja je krenula još prošle godine, a to je Čitateljski klub za odrasle, koji vrijedno vodi volonterka prof. Sanja Musil, uvodi se dodatna aktivnost za predškolce i prvašiće koju će voditi prof. Kristina Rupert, svaki prvi ponedjeljak u mjesecu od 17,00 sati za prvašiće, i svaka prva srijeda u mjesecu od 17,00 sati za predškolce. U Velikoj je također nova aktivnost koju će voditi volonterka, učiteljica Antonija Matijević, a riječ je o radionicama engleskog jezika za predškolce i prvašiće srijedom od 16,00 sati, pri čemu će, novina je i to, stacionar u Velikoj raditi svaki dan od 11,00 do 19,00 sati.Velika, značajna  informacija vezana uz stacionare je, kako je naglasila ravnateljica Pavlović, povećanje fonda, pa se tako ide s opremanjem stacionara s dodatnim policama, pri čemu će i knjižni fond, posebice u Jakšiću i Velikoj, biti povećan za dvostruko više od dosadašnjeg!

nn

Svoje zadovoljstvo radom stacionara izrazili su i gradonačelnik Požege Vedran Neferović te načelnik općine Kaptol Mile Pavičić. “Zajednički cilj je bio da se knjiga približi i u naše općine na području Požeštine i kroz ovakve projekte u koje je uloženo, rekao bih, više truda, volje, energije i volonterstva, nego novca, očito se može postići zadani cilj kako bi svi sudionici napravili jedan iskorak u kvaliteti života naše zajednice,” rekao je gradonačelnik Neferović, čestitajući na postignutim rezultatima.
“Želim se zahvaliti Gradskoj knjižnici i čitaonici na ovom projektu te Gradu Požegi kao osnivaču knjižnice, koji su nam omogućili da knjigu približimo našim  sumještanima te pokušamo na taj način vratiti neke zatomljene navike čitanja  kod onih koji su čitali te probudimo nove vrijedne navike kod novih ljubitelja knjiga, posebice među mlađim naraštajima,” naglasio je načelnik općine Kaptol Mile Pavičić, zahvaljujući posebno volonterima. Svi su uložili trud kako bi knjiga bila dostupna. Svi oni zaslužuju poštovanje i pohvalu. Čitajte. Pitate zašto? Čitajte, pa nećete to pitati.

TEKST: S. Pok    FOTO: S. Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn