KAZALIŠTE “MIKA ŽIVKOVIĆ” RETKOVCI – Nagrađivana Predstava “Blatne duše” u Đakovu i Osijeku!

Datum objave: 24. 3. 2019. | Kategorija: Kultura

RETKOVCI – Nagrađivana predstava retkovačkoga kazališta „Mika Živković” BLATNE DUŠE nastala prema motivima djela Ivana Kozarca u dramatizaciji i režiji Marka Sabljakovića gostuje u Đakovu i Osijeku. Ljubitelji kazališta retkovačkim pelivanima mogu se pridružiti u ponedjeljak, 25. ožujka 2019. godine u 20.00 sati u Centru za kulturu u Đakovu ili u petak, 29. ožujka 2019. godine u 20.00 sati u Dječjem kazalištu Branka Mihaljevića u Osijeku.

Predstava je do sada osvojila sljedeće nagrade:
– na 11. Festivalu amaterskih kazališta u Slavonskom Brodu u rujnu 2018. godine stručno Prosudbeno povjerenstvo glumce u predstavi Blatne duše Zdravka Šinjorija i Slavicu Vargu proglasilo je najboljim glumcima Festivala dok je Marko Sabljaković bio nominiran za najbolju režiju te sama predstava zaslužila je mjesto u nominaciji za najbolju predstavu Festivala;
– na 11. Repassage festu u Ubu (Srbija), regionalnom natjecanju najuspješnijih predstava iz Slovenije, Hrvatske, BiH, Srbije, Makedonije i Crne Gore, u studenome 2018. godine stručno Prosudbeno povjerenstvo dodijelilo je nagradu Marku Sabljakoviću za najbolju režiju Festivala i nagradu Zdravku Šinjoriju za najbolju mušku ulogu Festivala. Povjerenstvo publike glumicu je Slavicu Vargu proglasilo najuspješnijim glumačkim ostvarenjem večeri.

“Predstava nosi naziv Blatne duše jer upravo kroz likove nesretnih sudbina – Đuke, birtašice Julke, Stipe Zvonareva i Mare progovaraju njihove duše – duše vrlo snažnih osobnosti koje se suočavaju s prošlošću, sadašnjošću, a njihova budućnost ostaje za gledatelja neizvjesna. Gledateljima ćemo prepustiti da sami prosuđuju, nagovještavaju, osuđuju… da spoznaju čije su duše izopačene ili pak okaljane pod utjecajem zla i pakosti ljudskih duša njihove svakodnevice,” kaže redatelj predstave Marko Sabljaković. Predstava je nastala dramatizacijom dvaju Kozarčevih djela – ulomaka iz romana Đuka Begović i pripovijetke Stara rana. Simbolikom, nijansiranjem, paralelizmima, pomno biranom glazbenom podlogom i uvjerljivim glumačkim kreacijama oslikane su situacije u kojima se protagonisti priča zatječu.

“Zašto smo obje priče dramaturški uklopili u jednu cjelinu? Nastojali smo prikazati život onakvim kakav doista jest, a u objema pričama ove predstave – on je nemilosrdan, surov, ogoljen… prikazan u nekom zaboravljenom vremenu s početka 20. stoljeća, ali i dalje aktualan, dramatičan, emotivan… O tome svjedoči Kozarčev prikaz slavonskog čovjeka koji svoju intimu predočuje kao netajnovit svijet ostavljajući gledatelju da o postupcima i činjenju likova promišlja. Dramaturška forma Kozarčevu tekstu daje još jaču svježinu i aktualnost. Svojim glumačkim kreacijama mladi glumci retkovačkog kazališta nastojat će opravdati očekivanja – dramaturška, redateljska, a posebice glumačka. Prosudite sami gledajući Blatne duše!” zaključio je redatelj Sabljaković.

TEKST: S. P.       FOTO: Kazalište Mika Živković Retkovci

Slavonski © 2013 - 2023 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn