KAZALIŠNI OŽUJAK – Predstavljeni 1. Dani požeškog kazališta

Datum objave: 25. 2. 2022. | Kategorija: Kultura

POŽEGA – Gradsko kazalište Požega odlučilo je uvesti novinu u svoju sezonsku programsku knjižicu. Predstavljeni su 1. Dani požeškog kazališta, manifestacija koja će s održati od 10. do 31. ožujka 2022. godine.

U požeškom kazalištu primijetili su, naime, kako je upravo ožujak ispunjen značajnim datumima za ovu ustanovu – 10. 3. rođendan je Gradskog kazališta Požega, 20. 3. Svjetski je dan kazališta za djecu i mlade, 21. 3. Svjetski dan lutkarstva, a 27. 3. Svjetski dan kazališta. Program 1. Dana požeškog kazališta predstavila je ravnateljica Valentina Neferović. Na konferenciji za novinare bili su i Robert Raponja prorektor za umjetnost, kulturu i međuinstitucijsku suradnju na Sveučilištu J.J. Strossmayera u Osijeku čija Akademija ima požeško kazalište kao nastavnu bazu, voditelj Kazališne amaterske družine Dario Hak te pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Požege Maja Petrović koja je izrazila zadovoljstvo postignutim kazališnim rezultatima u vrlo zahtjevnom razdoblju te nadu kako će novi program zaživjeti i postati tradicija.

Manifestaciju će 10. ožujka otvoriti premijera predstave A. Šoljana “Romanca o tri ljubavi” koju režira Robert Raponja , a glume docentica i mentorica Katica Šubarić, studenti Požežani Anabella Sulić i Matko Trnačić i Marijin Kuzmičić kojem će to biti diplomski rad . Repriza ove komedije bit će izvedena 11. ožujka.

“Ovo je tekst koji spada u biser hrvatske dramske literature, vrlo aktualan i provokativan, koji govori o tome kakva je to snaga ljubav, što ona u nama izaziva. Radnja je smještena u vrijeme križarskih ratova i dublje u povijest, a Šoljan je s podosta citata iz hrvatske i svjetske poezije uobličio jednu potresnu, kazališnu priču koja je žanrovski sentimentalna farsa,” rekao je redatelj Raponja.

19.ožujka u 11,00 sati na požeškoj sceni gostovat će plesna predstava “Li, li, linija” Dječjeg kazališta Dubrava. Ova predstava dolazi u sklopu projekta “Svi na plesnu predstavu” u organizaciji UO Plesna radionica Ilijane Lončar.

Na Svjetski dan kazališta za djecu i mlade, 20. ožujka u 11,00 sati, igrat će predstava Gradskog kazališta Požega “Carevo novo ruho”, a 21. ožujka, na Svjetski dan lutkarstva, dolazi “Lutkarstvo- maštovita igra” Andrije Krištofa koji će održati i predavanje o lutkarstvu.

Uvijek dragi gosti, Zorin dom iz Karlovca, požešku će publiku obradovati izvrsnom komedijom Stanko i Oliver koja je na programu 23. ožujka u 20,00 sati.

Svjetski dan kazališta 27. ožujka, požeško kazalište obilježit će uratkom “Reakcionari” rađenom po komediji D. Gervaisa u kojoj će svoju sklonost glumi pokazati požeški amateri vođeni Dariom Hakom.

Manifestaciju 1. Dani požeškog kazališta zaključit će glazbena poslastica Damirov Django Group koji će izvesti jazz koncert i promociju albuma Smile, u spomen na Damira Kukuruzovića, jazz gitariste svjetskog glasa koji je naglo je preminuo u prosincu 2020. godine, ostavljajući za sobom bogatu glazbenu ostavštinu. Dio nje je Django Group kojeg je utemeljio 2005. godine, s kojim je bio neizostavni dio svih relevantnih festivala u zemlji i inozemstvu.

TEKST: Sanja Pok             FOTO: S. Pok

Slavonski © 2013 - 2023 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn